Арена

Справжнього правосуддя в Італії немає – народний депутат

Координатор батальйону Нацгвардії імені Кульчицького Андрій Антонищак вважає, що справа нацгвардійця Віталія Марківа, який був засуджений до 24 років ув’язнення в Італії, є суто політичною і є замовленням Російської Федерації. Про це він заявив у коментарі УНН.

“Можу сказати свою думку: справа не коштує виїденого яйця. Справою захисту Марківа я займаюсь, так як і Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і Микола Балан, командуючий Нацгвардії, і багато людей, в тому числі діаспора в Італії, дуже серйозно підключилась і допомагає вже понад 2 роки. У справі немає жодного факту, жодного показу на Марківа, справа базується на якихось – навіть не знаю, чесно кажучи, що там є, які там покази взяли до уваги, тому що прямого свідчення на Марківа немає”, – сказав співрозмовник.

З його слів, українська сторона неодноразово наголошувала, що у Національної гвардії, до якої належить батальйон Кульчицького, і сержантом якого є Марків, не було на озброєнні мінометів.

“На мій погляд, ця справа є суто політичною: це політичне замовлення Російської Федерації. На жаль, правосуддя Італії не показало себе у найкращому вигляді. Я пам’ятаю унікальний виступ адвоката Марківа, який тривав понад 6 годин. Він чітко сказав у кінці промови: якщо Марківа буде засуджено, він буде вважати, що правосуддя в Італії померло”, – зазначив координатор батальйону Кульчицького.

Він повідомив, що сам був допитаний як народний депутат України і як координатор батальйону, як і народний депутат України 8 скликання Богдан Матківський.

“Мені здається, в історії тогочасної Європи такого не було, щоб міністр особисто їздив клопотати за свого бійця. Був опитаний у суді й командуючий Національної гвардії України, який на той час також був у зоні бойових дій. Було опитано багато свідків… Я думаю, під тему Марківа підсовували зняття санкцій з РФ, тому що, ще раз наголошую, справа, на мій погляд, є чисто політичною”, – додав Антонищак.

Нагадаємо, 11 октября суд присяжних в італійському місті Павія опублікував мотиваційну частину вироку нацгвардійцю Віталію Марківу, який був засуджений до 24 років ув’язнення.

Вже декілька років 30-річний нацгвардієць Віталій Марків з подвійним громадянством України та Італії перебуває під вартою у в’язниці в Італії. 30 червня 2017 року італійські правоохоронці заарештували його в аеропорту Болоньї, коли він з дружиною приїхав у відпустку до своєї матері — вона живе в області Марке.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *