Арена

Поліграф – так поліграф: “слуги” займаються окозамилюванням

В СБУ заявили, що процедура проходження поліграфа не повинна бути публічною. Це нівелює результати.

“Переважно дослідження на поліграфі використовуються у разі проходження спецперевірок під час приймання на роботу, проведення службових перевірок. Важливою умовою проходження поліграфа є добровільна згода, а висновок поліграфолога має винятково рекомендаційний характер і не може оцінюватися сам по собі, лише в сукупності з низкою інших даних, документів або доказів”, – розповіли в СБУ, в штаті якої є поліграфологи, чия робота регламентується внутрішніми нормативними актами, пише “Інтерфакс-Україна”.

У спецслужбі кажуть, що проходження поліграфа є досить делікатним процесом.

“Це не можна перетворювати на шоу, оскільки публічність нівелює результати”, – додав він.

Такої ж думки дотримуються у МВС, де також працюють поліграфологи.

“Оцінювати результати поліграфа можна тільки за наявності цілої низки інших факторів і даних. А оскільки це дослідження стосується психологічного аспекту, не може бути мови і про демонстративний характер його проходження”, – сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, що скандал у фракції “Слуга народу” спалахнув на початку цього тижня, коли почали з’являтись підозри, що начебто 11 депутатів від “Слуги народу” за хабарі у 30 тисяч доларів кожному відхили проєкт закону, який ліквідовує корупційні схеми під час оцінки об’єктів нерухомости. Голова фракції “СН” Давид Арахамія навіть анонсував, що у четвер представить журналістам свідка, якому пропонували ті 30 тисяч доларів, але слова свого не дотримав.

Серед головних фігурантів історії – колишній скандальний журналіст каналу “1+1” Олександр Дубінський. Також згадується ексжурналістка “1+1” Ольга Василевська-Смаглюк.

Депутати від “Слуги народу” заперечують будь-які прояви корупції й наполягають, що жодних бізнес-інтересів не лобіювали.

Олександр Дубінський 23 жовтня домовився пройти поліграф спільно з керівником фракції Давидом Арахамією, який першим запропонував усім депутатам пройти цю процедуру.

На хвилі дискусій фактично крапку у необхідності пройти поліграф поставив Володимир Зеленський, який написав у Facebook, що стежить за ситуацією з Японії і пропонує, щоб усі депутати комітету з усіх фракцій таки пройшли детектор брехні.

Нинішній критик влади, ексміністр Володимир Омелян стверджує, що його охоплює відчуття шоку від того, куди котиться держава з такими примітивними рефлексіями псевдоеліти. “Я розумію, що в нас у парламенті сотні зеленських, уряд Зеленського, Президент – Зеленський, – каже В. Омелян. – Але, все ж, давайте почнемо з запитання: а де результати перших аналізів? І, можливо, сьогодні поліграф мав би пройти саме той Зеленський: чи має він якісь зобов’язання перед кимось за свою посаду? Якщо так, то які і перед ким? Бо це не серіал, це життя людей і країни. І, не забувайте. Це не кожен з нас – Президент. Це кожен з них – Зеленський!”

До речі, керівник фракції “СН” Д. Арахамія, відповідаючи на запитання журналістів, кому вигідний скандал із депутатами Зеленського, сказав таке: “Складіть 1+1 і подумайте, кому це вигідно”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *