Арена

США погодилися на встановлення в Афганістані системи управління, що відповідає нормам ісламу

США, афганська влада і радикальний рух “Талібан” підписали в Досі угоду про виведення американських військ з Афганістану і запуск у країні мирного процесу. Про це повідомляє Радіо Свобода.

На церемонії підписання були присутні президент Афганістану Ашраф Гані, глава Пентагону Марк Еспер, держсекретар США Майк Помпео, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Підписаний документ – підсумок переговорів, які Сполучені Штати і таліби вели з жовтня 2018 року.

Згідно з домовленостями, військові США і країн НАТО повинні покинути Афганістан протягом 14 місяців за умови виконання талібами своїх зобов’язань.

Reuters пише, що зараз в Афганістані перебувають до 13 тисяч американських солдатів. Передбачається, що протягом 135 днів після підписання угоди їх кількість буде скорочено до 8600.

Президент Афганістану у виступі перед підписанням угоди висловив сподівання, що домовленості США і “Талібану” приведуть до постійного перемир’я.

Своєю чергою Майк Помпео закликав талібів дотриматись обіцянки і перервати відносини з терористичними угрупованнями “Аль-Каїда” та “Ісламська держава”.

Лідер талібів Абдул Гані Барадар пообіцяв, що рух буде дотримуватися досягнутих домовленостей і закликав до розвитку в Афганістані системи управління, що відповідає нормам ісламу.

Раніше передбачалося, що церемонія підписання угоди пройде на початку вересня 2019 року. Однак після загибелі в результаті теракту в Кабулі американського солдата президент США Дональд Трамп відмовився від переговорів з талібами. Переговорний процес відновився через кілька місяців.

США ввели війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Рішення було підтримано близькими союзниками Вашингтона. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури “Аль-Каїди” і позбавлення цієї терористичної організації позицій в Афганістані шляхом відсторонення від влади в Кабулі руху “Талібан”. Зараз під контролем талібів перебуває більш ніж половина території Афганістану.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *