Арена

Байдена закликали влаштувати проблеми Путіну на ділі, а не на словах

Нова влада США може зіграти важливу роль в запобіганні завершенню проекту “Північний потік-2”, який загрожує інтересам і безпеці не лише України, але і всієї Європи. Про це йдеться у спільній статті міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби і Польщі Збінева Рау для видання Politico.

“Через десять років після запуску ”Північного потоку-1“ Росія перебуває у небезпечній близькості до завершення будівництва трубопроводу-близнюка, ”Північного потоку-2“. На жаль, Росії дозволили просунутися так далеко з проектом, навіть незважаючи на те, що вона продовжує порушувати суверенітет і територіальну цілісність України, демонструючи кричуще нехтування міжнародним закон”, – пишуть Кулеба і Рау.

Міністри підкреслили: Польща і Україна давно попереджали про небезпеку, пов’язану з будівництвом трубопроводу, і їх попередження були почуті в Конгресі США, який підтримав заходи, спрямовані на те, щоб зупинити цей небезпечний і спірний проект.

“Ми закликаємо президента США Джо Байдена використовувати всі наявні в його розпорядженні засоби, щоб не допустити завершення проекту”, — підкреслили міністри.

Дипломати підкреслюють, що у питанні зупинки будівництва США продовжують грати критично важливу роль.

“Необхідно спростувати твердження про те, що ”Північний потік-2“ став ”занадто великим, щоб зазнати невдачі“ і що його просто потрібно завершити. Якщо проект буде успішним, Росія може спробувати переконати українську громадськість в тому, що Захід не дбає про свої власні принципи і, в кінцевому підсумку, про безпеку і процвітання України”, – вважають Кулеба і Рау.

Також, на їхню думку, проект не пов’язаний з енергетичною безпекою Німеччини.

“Ми поважаємо право Німеччини висловлювати свою точку зору. Але ми також твердо переконані в тому, що подібні проекти не можна розглядати вузько через призму двосторонніх відносин, а замість цього слід підходити до ширшої перспективи інтересів і безпеки Європи в цілому”, – підкреслили глави зовнішньополітичних відомств двох країн.

Вони запевняють, що Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі злякатися “перед обличчям шантажу” Росії, що йде врозріз з усіма цінностями, які він підтримує.

Роботи з прокладання труб “Північного потоку-2” після річної перерви поновилися в грудні 2020 року. У січні федеральне відомство Німеччини з морського судноплавства і гідрографії дозволило подальше будівництво газопроводу у водах ФРН, але німецькі екологи опротестували видачу документа. Дія дозволу тимчасово призупинена. У водах Данії будівництво відновилося лише в лютому і, як очікується, завершиться до травня.

Будівництво “Північного потоку-2” викликало бурхливі дискусії в низці країн. Так, у Вашингтоні вважають, що він зробить Європу залежною від російського газу. А після резонансного отруєння російського опозиціонера Олексія Навального в Німеччині і Європі почалися дискусії про можливе введення санкцій, які торкаються газопроводу.

Міністерство фінансів США в січні застосувало санкції щодо судна-трубоукладача “Фортуна” і його власника — компанії “КВТ-Рус”. Це судно залучено до будівництва газопроводу. А в лютому група конгресменів закликала держсекретаря США Ентоні Блінкена перевірити можливість введення подібних заходів стосовно 11 кораблів під російським прапором і ще чотирьох іноземних, які, як вважають американські законодавці, пов’язані з будівництвом газопроводу.

Додамо, російський газопровід “Північний потік-2” будується для поставок газу до Німеччини в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо “Північний потік-2” буде побудований, Росія організує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу через Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *