Політвернісаж

Чим київська влада відрізняється від орків?..

Безпрецедентна подія сталася в столиці України. Раді церков не сподобався… мурал. Малоосвічені чиновники піддалися на тиск представників релігійних організацій.

Отже, релігійні діячі закликали київську владу та міських активістів “дотримуватися норм законодавства України, яке зобов’язує з належною пошаною ставитися до релігійних переконань наших співгромадян”.

Свій протест щодо муралу “Свята Джавеліна” Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій спрямувала президенту України Володимиру Зеленському та Київському міському голові Віталію Кличку.

“Стіни багатоповерхівок у столиці є не приватною ґалереєю, а публічним простором, тому при створенні новітніх мистецьких продуктів на них просимо дотримуватися норм українського законодавства, яке зобов’язує з належною пошаною ставитися до релігійних переконань членів українського суспільства”, – закликає Рада церков.

Релігієзнавець Ярослав Коцюба нагадує, що основним законом, який реґулює церковні відносини в Україні є Конституція. Стаття 35 каже, що громадяни України можуть сповідувати будь-яку релігію або НЕ СПОВІДУВАТИ жодної. Крім того, церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова.

“Тому Рада церков усім своїм складом йде за відомим курсом”, – заявив Ярослав Коцюба.

Утім, міська влада Києва миттєво відреаґувала на звернення кліриків. “Таки спаплюжили на прохання кліриків мурал у Києві. Столична влада у найгарячіші дні війни вирішила на образі святої з джавеліном знищити Державний герб на зображенні. Ну, і чим ви відрізняєтеся від орків?” – прокоментував подію Ярослав Коцюба.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *