Арена

Пріґожин унаслідок своїх оборудок у Сирії та країнах Африки отримав $250 мільйонів за чотири роки

Засновник рашистської ПВК “Ваґнер” Євґєній Пріґожин упродовж останніх чотирьох років отримав понад $250 млн доходу від видобутку нафти, газу, алмазів і золота в таких країнах, як Судан та Сирія.

Про це йдеться в розслідуванні Financial Times.

Як зазначається, наприкінці 2016 року Пріґожин уперше потрапив під санкції США, у 2021 році його оголосили в розшук ФБР.

Утім, санкції проти Пріґожина не зупинили сотні мільйонів доларів, які він отримував від видобутку нафти, газу, алмазів і золота від найманців у таких країнах, як Судан і Сирія.

“Ваґнерівців” серед иншого звинувачують у порушеннях прав людини, включаючи вбивства, тортури і зґвалтування, майже в кожній країні, де вони “працювали”.

У 2018 році США запровадили санкції проти Evro Polis, підконтрольної Пріґожину компанії, яка отримала енергетичні концесії від президента Сирії Башара Асада за те, що найманці ПВК звільняли нафтові родовища від терористів “ІДІЛ” під час громадянської війни в країні.

Звітність Evro Polis свідчить, що санкції мали обмежений вплив на її діяльність: у 2020 році компанія продовжувала генерувати продажі на суму $134 млн, а чистий прибуток того року становив $90 млн.

Це становило 180% рентабельности акціонерного капіталу, який був репатрійований до Росії. У грудні 2021 року, за два місяці до повномасштабного вторгнення в Україну, компанія повідомила про пов’язане з контрактами падіння доходів до трохи більше ніж $400 тис, але все ще могла похвалитися $92 млн готівки на своєму балансі.

Инші операції Пріґожина з найманцями скромніші, але вони продовжують торгувати, незважаючи на санкції. Компанія M Invest, яка займається видобутком золота в Судані, яка потрапила під санкції уряду США в липні 2020 року, наступного року все одно отримала $2,6 млн.

Дві компанії, які, судячи з експортних звітів, відвантажили велику кількість промислового обладнання компаніям, що підтримуються “Ваґнером”, у Судані та ЦАР, отримали понад $6 млн доходу до кінця 2021 року.

Звітність також показує, як низка підконтрольних Пріґожину компанії, схоже, перевели свою діяльність на инші підприємства перед тим, як західні країни почали їх закривати. “Меркурій”, компанія, що працює в сирійському нафтовому секторі і потрапила під санкції ЄС у 2021 році, за три роки, що передували запровадженню санкцій, продала продукції на $67 млн, але після цього задекларувала нульовий дохід.

Аналіз підтримуваних “Ваґнером” видобувних компаній ґрунтується на їхній останній доступній звітності до грудня 2021 року. Доходи і прибутки, задекларовані цими компаніями в Московії, були переведені з рубля в долари за поточним обмінним курсом.

Водночас аналіз не враховує внутрішні московитські підприємства Пригожина, які отримали великі державні контракти і становлять значну частину його статків.

Фото: “Німецька хвиля”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *