Арена

Зеленський у середині січня 2022 року був попереджений про напад рашистів через Гостомель

В середині січня 2022 року директор ЦРУ Вільям Бернс зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, щоб передати йому найсвіжіші розвідувальні дані, які були в США про плани Росії щодо вторгнення.

Бернс розповів Politico, що тоді він, зокрема, розповів українському лідеру про російські наміри перейти через кордон з Білорусі, щоб швидко дійти до Києва, захопити столицю, повалити український уряд і замінити його проросійським.

«Була розкрита певна кількість деталей, наприклад, російські наміри захопити аеродром на північному заході від Києва під назвою Гостомель і використати його як платформу для висадки повітряно-десантних сил, а також щоб пришвидшити захоплення Києва», – розповів директор ЦРУ.

За його словами, під час січневої розмови Зеленський був дуже зосереджений.

«Він був у безвиході. Я був буде вражений ним тоді, але також розумів, у якому скрутному становищі він перебував. Він не хотів спровокувати економічну чи політичну паніку в Україні. Він був обережний щодо таких кроків, як проведення повної мобілізації української армії, яку б Путін міг виставити як доказ провокації. Але він дуже тверезо дивився на речі. У них дуже хороші розвідувальні служби. Його власні служби вже займалися збором. Він сприймав це досить серйозно», – розповів Бернс.

Також в інтерв’ю для Politico директор ЦРУ пригадав, коли саме зрозумів, що Путін готує війну проти України. За його словами, це стало остаточно зрозуміло після його поїздки в Москву в листопаді 2021 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *