Арена

Угорські політики застосовують наративи Кремля щодо України

Депутати Європарламенту від правлячої партії Угорщини розгледіли громадянську війну на українському Закарпатті.

Як повідомляє ЄП, про це йдеться у спільній заяві депутатів Європарламенту від партії “Фідес” та іншої угорської політсили, Християнсько-демократичної народної партії (KDNP), оприлюдненій у вівторок.

“Українська влада створює на Закарпатті ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування озброєних сил українською владою проти лідерів і організацій угорської громади на Закарпатті”, – сказано у заяві, яка є реакцією на проведені обшуки СБУ.

Депутати заявляють, що обшуки було політично мотивованими та спрямованими на залякування і тиск. Такі дії депутати називають неприйнятними у державі, де діє верховенство права. Вони також стверджують, що український уряд роками зневажає права угорської меншини. Зокрема, вони згадали про ухвалення законів Про освіту та Про мову як приклад порушення прав національної меншини, що “можуть мати серйозні наслідки”.

Відомо, що 21 листопада новообрані депутати однієї з ОТГ на Закарпатті виконали гімн Угорщини. А вже 30 листопада СБУ провела обшуки в організаціях угорської громади Закарпаття та у одного з її лідерів, фактично звинувативши їх у підтримці сепаратизму.

Посольство Угорщини в Україні заявляло, що депутати села Сюрте співали “національну молитву угорців”, а не гімн.

Наратив про “громадянську війну” від угорців надто схожий на той, що й у Кремлі, коли росіяни розповідають про “громадянську війну на Донбасі”. При цьому забувають розповісти про озброєння, “військових у відпустках” тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *