Політвернісаж

Найбагатші чорноземом області виступили проти реформи Зеленського

Після занепаду комунізму продаж і купівля землі перебувають під забороною – через побоювання, ніби її всю «скуплять іноземці чи багатії». Через цю заборону Україна щороку втрачає мільярди доларів неотриманого прибутку, кажуть у Світовому банку. Нинішній президент Володимир Зеленський обіцяв усунути цю заборону.

Втім, низка облрад у країні не йме віри Зеленському. Скажімо, Хмельницька обласна рада ухвалила звернення до президента України з проханням відкласти введення ринку землі в Україні та заборонити її продаж іноземцям та іноземним кампаніям. Також депутати закликають президента ініціювати всеукраїнський референдум з цього питання. Текст звернення розміщено на сайті облради.
Депутати Хмельницької облради підкреслюють, що земля повинна бути ресурсом розвитку саме українського народу, а не об’єктом наживи для іноземних спекулянтів і олігархів, зокрема російської та кремлівської кліки, представники якої вже давно набули паспорти країн ЄС, Великобританії та США!
«Одним з найважливіших питань, яке хвилює нас, аграріїв і всіх жителів Хмельницької області, є українці стануть наймитами на власній землі, продовжать і далі в Україні зростати земельні латифундії?», — йдеться у зверненні.

Раніше аналогічні звернення, що містять вимоги заборони продажу земель сільськогосподарського призначення ухвалили Одеська та Херсонська обласні ради.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні ринок землі можуть впровадити протягом року.

Земельна реформа може стати однією з найсміливіших реформ, за які обіцяв узятися Володимир Зеленський. І низка експертів каже, що він може досягти в цьому успіху. І в такому разі сільське господарство, за даними Світового банку, зможе принести багатий врожай – додавши до ВВП країни до 15 мільярдів доларів щороку і збільшивши ВВП приблизно на 1,5 відсотка.

«Я вважаю, що мораторій на продаж землі буде знятий, – стверджує Наталія Мамонова, дослідниця Шведського інституту міжнародних справ у Стокгольмі. – Уряд уже працює над відкриттям ринку землі. Але коли саме це станеться, я не знаю».

Але навіть за нинішнього мораторію сільське господарство в Україні квітне. Розростаються великі агробізнеси, продукція яких іде вже й не так на внутрішній ринок, як на експорт. Україна нині – один із найбільших експортерів зерна і третій найбільший у світі поставник харчових продуктів до Європейського союзу. Китай зараз залежить від України в закупівлях більшої частки споживаної там кукурудзи – а не від США, як донедавна.

Нагадаємо, що 18 січня 2001 року Верховна Рада України ухвалила закон № 2242-III, яким встановила, що тимчасово, до ухвалення Земельного кодексу, власники паїв не можуть продавати, дарувати чи іншим чином відчужувати земельні ділянки, проте зможуть передавати їх у спадок та продавати для державних і громадських потреб. Земельний кодекс № 2768-III був прийнятий парламентом 25 жовтня того ж року. За допомогою документа встановили, що до 1 січня 2005 року не можна продавати або відчужувати землі для ведення сільського господарства і паї (дозволяється обмін, передача у спадщину та вилучення для суспільних потреб). З тих пір це називають мораторієм на продаж сільгоспземель. Дія цієї тимчасової заборони продовжували 10 разів (у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015, 2016, 2017 і 2018 роках). В минулому році парламент продовжив заборону на продаж сільгоспземель до 1 січня 2020 року. Депутати доручили Кабміну до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, однак уряд не виконав це доручення.

Як відомо, невеликі родинні господарства відіграють незамінну роль у наповненні внутрішнього українського ринку продуктами тваринництва, а також фруктами й овочами. А загалом дрібні господарства виробляють 40 відсотків від усієї сільгосппродукції. Після реформи Зеленського такі господарства опиняться під загрозою зникнення.

За матеріалами ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *