Арена

Політконсультант Януковича невдало намагався продати “Укртелеком”

Ексглава передвиборного штабу Дональда Трампа і політконсультант українського експрезидента Віктора Януковича політтехнолог Пол Манафорт, який в США відбуває тюремний термін за шахрайство, в 2010 році намагався організувати для одного зі своїх клієнтів вигідний продаж компанії “Укртелеком”.

Як передає ЛБ, про це йдеться в розслідуванні Центру з дослідження корупції та організованої злочинності OCCRP.

Журналістам вдалося отримати доступ до листування Манафорта з нинішнім нардепом Юлією Льовочкіною.

“Через сім місяців після перемоги Януковича на виборах Льовочкіна написала Манафорту про заплановану приватизацію “Укртелекому”, припустивши, що їх вплив на процес торгів може дозволити їм скупити компанію зі сприятливою швидкістю”, – йдеться в розслідуванні.

Вона відзначала, що при цьому “може виявитися корисним” її брат, який тоді обіймав посаду глави Адміністрації Президента України.

У розслідуванні йдеться, що “Манафорт з ентузіазмом відгукнувся” на лист Льовочкіної, яка запропонувала створити вигідні умови для аукціону з продажу “Укртелекому”. Пізніше політтехнолог написав, що фінансування покупки йому забезпечити не вдалося. З листування випливає, що мова йшла про потенційного інвестора з Китаю.

У листопаді 2010 року Льовочкіна попередила Манафорта, що вони знайшли “свого” покупця для компанії, тому що “більше не було можливості чекати”.

У 2011 році Українська держава продала 92,79% акцій “Укртелекому” компанії ЄСУ, дочірній фірмі австрійського фонду ЕPIC. Raga Establishment Ltd викупила телеком-оператора у фонду EPIC і перепродала його в 2013 році холдингу СКМ підприємця Ріната Ахметова за $860 млн.

У червні 2017 року лондонський арбітраж за позовом Raga зобов’язав СКМ доплатити за “Укртелеком” $ 760 млн. При цьому суд відхилив зустрічні претензії компанії Ахметова про розірвання договору про покупку “Укртелекому”. Апеляційна інстанція лондонського суду підтвердила це рішення в січні 2018 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *