Політвернісаж

Богдан не терпить жодних компромісів

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія пояснив, чому у багатьох виникають конфлікти з керівником ОПУ (офісу президента) Андрієм Богданом. Про це він розповів в інтерв’ю виданню LIGA.net.

Арахамія зазначив, що він часто спілкується з Богданом.

“Пару раз в тиждень точно”, – сказав він.

За словами нардепа, “якби не було Богдана, то дуже багато процесів взагалі ніяк не рухалися”.

“У нього зазвичай одна позиція: чому все так повільно? Він хоче, щоб все було набагато швидше. Я до Богдана ставлюся дуже позитивно. Багато людей просто сприймали його як адвоката Коломойського і це збивало їм приціл. Я вважаю, що, якби не було Богдана, то дуже багато процесів взагалі ніяк не рухалися. Він – супер сильний драйвер позитивних змін, які проходять всередині влади “, – пояснив Арахамія.

Крім того, голова фракції “Слуга народу” пояснив, чому у Богдана з багатьма виникають конфлікти.

“Тому що він – хлопець сильний за духом. Він не любить ніяких компромісів і ні з ким домовлятися. Тому і наживає швидко собі недругів”, – додав Арахамія.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, чинний голова офісу президента міг сприяти винесенню судами рішень про незаконне стягнення з України 3,1 млрд гривень за держгарантіями корпорації “Єдині енергетичні системи України” перед Міністерством оборони Росії. Це нібито було зроблено для притягнення до кримінальної відповідальности ексголови ЄЕСУ і лідера партії ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко.

За даними ГПУ, Богдан готував юридичні матеріали Кабміну з цього процесу, допустив незаконне стягнення держкоштів і не повідомив до прокуратури про злочин.

Нагадаємо, позов про виплату урядом України понад 3 млрд гривень у справі корпорації ЄЕСУ Міноборони РФ подала 2012 року, заявивши, що борг виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Тимошенко не виконала гарантовану урядом під керівництвом Павла Лазаренка угоду 1997 року про постачання продукції для потреб російського оборонного відомства. 19 вересня 2012 року Госпсуд Києва задовольнив позов, зобов’язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн. Кабмін оскаржив це рішення, але безуспішно, і в січні 2013 року Україна почала виплачувати тримільярдний борг Росії.

У березні 2014 року Госпсуд Києва скасував рішення, які зобов’язували Україну виплатити Міноборони РФ 3,1 млрд грн боргів корпорації ЄЕСУ, і зажадав від російських військових повернути 38 млн грн, які вже були сплачені.

У 2018 році Генпрокуратура заявила, що підозрює, що Україна свідомо програла позов про виплату РФ 3,1 млрд гривень. Зокрема, ГПУ встановила, що в судовому процесі, що проходив у 2012-2013 роках і завершився рішенням про виплату Міноборони Росії 3,1 млрд грн боргів корпорації ЄЕСУ, є ознаки втручання в діяльність суду.

ГПУ рік тому поширила інформацію про те, що суддю Вищого господарського суду Артура Ємельянова підозрюють у незаконному розподілі справ під час перебування головою господарського суду Києва та Київського апеляційного господарського суду (2011-2014 роки) у змові з керівництвом Вищого господарського суду України, а також у наданні вказівок, яке рішення ухвалювати.

Зокрема, серед таких справ, які розподіляли з порушенням закону і які містять ознаки втручання в діяльність суду, була справа за позовом Міністерства оборони Російської Федерації до Кабінету Міністрів України, яку розглядали у 2012-2013 роках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *