Політвернісаж

Одіозний профан хоче скасувати закон про українську мову

Нардеп фракції “Слуга народу” Максим Бужанський запропонував Верховній Раді скасувати закон про державну мову. Про це він повідомив у фейсбуці.

“Вніс до парламенту законопроєкт про визнання закону про державну мову таким, що втратив чинність. Про скасування закону про мову, якщо комусь зрозуміліше так. На підставі нововиявлених обставин, зважаючи на рішення Венеціанської комісії”, – написав Бужанський.

На думку депутата, чинний закон про державну мову “нічого спільного із захистом і розвитком української мови не має” і “спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, у першу чергу російської”.

Бужанський вважає, що скасування цього закону “відкриє можливість для написання дійсно вартісного документа”, який відповідатиме інтересам України і європейським цінностям.

На цей момент на сайті Верховної Ради немає інформації про те, що законопроєкт Бужанського зареєстрований.

Нагадаємо, Верховна Рада України попереднього скликання прийняла закон про українську мову 25 квітня 2019 року. Ухвалення законопроєкту підтримали 278 депутатів за мінімально необхідних 226. Не голосували за закон фракція “Опозиційного блоку”, депутати групи “Відродження”, а також члени “Опозиційної платформи “За життя”.

Дія нового закону, як обіцяли автори, не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

В українських ЗМІ Максима Бужанського описують як проросійського блогера й підкреслюють, що його риторика має “майже повний набір типового проросійського блогера / політика”. Згідно з аналізом українських журналістів публічної діяльности Бужанського за останні кілька років перед обранням у депутати ВР у 2019, Бужанський має погляди, тотожні ідеології проросійської партії “Опозиційна платформа — За життя”, зокрема, він послідовно критикує Революцію гідности, заявляючи, що Януковича слід було звільняти з посади президента виборами, а не революцією, й зазначаючи, що “єдиний результат Майдану — легалізація нацизму”. Одіозний профан став відомий завдяки покровительству телеведучої Наталі Влащенко, яка вважає його думку авторитетною, а тому зробила співавтором та співведучим її програм в ефірі телеканалу ZIK. Він співчуває учасникам проросійської акції “Бессмертный полк” і не приховує, що 10 років тому голосував за Партію регіонів, а Віктора Януковича він вважає хоч і не найвдалішим, але легітимним президентом. Бужанський визнає, що своєю перемогою на окрузі завдячує виключно бренду «Слуга народу». За словами керівника УІНП Володимира В’ятровича, Бужанський це “Вадим Колесніченко нового розливу”.

Саме на ґрунті поглядів стався черговий скандал вже новообраного народного депутата: Бужанський публічно образив журналістку Ольгу Духніч, назвавши її “тупою вівцею”.

У кінці листопада минулого року Бужанський, який на тоді був співведучим Влащенко у програмі «Народ проти» на каналі ZIK, дозволив собі у прямому ефірі двічі назвати нардепа Сергія Рудика “твариною”.

Виглядає на те, що Бужанський товаришує з одіозним ексзаступником керівника Адміністрації президента Януковича, юристом Андрієм Портновим. Скажімо, в одному з дописів у соцмережі Бужанський нарікає, що Портнову не дали можливости викладати в Київському Національному університеті ім. Тараса Шевченка: “Андрій Портнов не намагався влаштуватися у владу. Не намагався обійняти якусь посаду. Не намагався сісти на потоки. Не намагався сховатися за депутатською недоторканністю. Хотів викладати… Так ось, друзі, намагатися вчити, це не реванш”.

Бужанський у себе в Telegram публікував фото Портнова з аеропорту “Бориспіль”, коли той повернувся в Україну після перемоги Зеленського. Певно, таким чином привітав друга із поверненням. Як відомо, після Майдану юрист Януковича виїхав за межі країни і проживав у Москві та Відні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *