Арена

Косівська кераміка визнана культурною спадщиною людства

Косівську кераміку включено до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Сталося це днями під час 14-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини у Боготі (Колумбія).

“Чергове визнання досягнень української культури!” – так прокоментував подію державний діяч Ігор Шаров на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляється на сайті ЮНЕСКО, традиція косівської мальованої кераміки – посуду, обрядових предметів, іграшок та плитки – виникла в XVIII столітті, має практичну і художню цінність. Кераміка, виготовлена з місцевої глини, характеризується своїми малюнками, в яких мотиви зображають історію, побут, фольклор, вірування та звичаї гуцулів.

Ще однією характерною рисою кераміки є традиційні кольори: зелений, жовтий і коричневий. Майстри працюють у невеликих, часто сімейних майстернях. Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва несе особливу відповідальність за збереження традиції.

Більше про косівську кераміку можна прочитати в статті про Косів у книжці Ігоря Шарова «100 визначних місць України» (Київ, «АртЕк», 2004).

Репрезентативний список ЮНЕСКО має на меті привернути увагу до нематеріальної культурної спадщини, що включає музику, ремесла тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *