Політвернісаж

Зеленський складає з букв Д, У, П, А слово ЩАСТЯ

Днями Мінфін видав зведені дані витрат за березень-квітень на запобігання поширенню коронавірусу. Витрачено понад 1,8 млрд грн. З них 3/4 – це кошти місцевих бюджетів.

Тобто спершу влада змінює бюджет, через що місцеві бюджети не дорахуються 9,65 млрд. “Під ніж” пішли, зокрема, ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку) та субвенції на підтримку розвитку ОТГ. А одразу після цього кладе на громади найбільший тягар витрат на боротьбу з COVID-19.

Наприклад, на закупівлю медикаментів з початку карантину вже витратили 640 мільйонів грн. З них 76% – кошти місцевих бюджетів (495 проти 145 млн грн). В ситуації із закупівлею масок, антисептиків та експрес-тестів справедливости більше – там вийшов паритет: пів мільярда гривень місцеві бюджети розділили практично порівну з державним.

“Очевидно, ці цифри зовсім не включають сотні тисяч масок, захисних екранів і халатів та ріки антисептику від волонтерів, – зазначає нардеп Роман Лозинський, – Вони сьогодні, як і в 2014-му, стали робити те, чого не може дати держава… Ми всі вболіваємо за багаті громади. І в ідеальній картинці України вони мають бути спроможними впоратися з різними потрясіннями. Але ситуація з карантином інакша. Вона показала, що в умовах кризи центральна влада вмиває руки і пасує проблему на низи – там розберуться”.

Ексміністр уряду Гройсмана Володимир Омелян також критикує дії “зеленої” команди:

“Казали, що вкрай необхідно створити Фонд по боротьбі з COVID! Для боротьби з коронавірусом урядом було запропоновано, а ВРУ створено Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Слід відзначити, що згідно до плану його використання, у квітні мало бути використано 8 млрд грн, а у травні та червні – по 28 млрд грн. Разом з тим на сьогодні використано 0 грн!!!” – відзначає політик.

“Постає запитання – навіщо було створювати фонд, який досі не використовують? Отже, ми так розуміємо, що відповідний план та стратегія Шмигалем ще не розроблена! Лікарі без зарплат і обіцяних доплат, бізнес без грошей (спробуйте викликати таксі 579, так у народі називають урядову програму “спрощених” кредитів під 5-7-9%), країна без програми виходу з кризи. Зате рейтинґ “високий”: Зеленський складає з букв Д, У, П, А – слово ЩАСТЯ”, – іронізує Володимир Омелян.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *