Політвернісаж

Знайдені кістяки в шафі друга дитинства Зеленського Баканова

Голова СБУ Іван Баканов обіймає керівну посаду в іспанській фірмі Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada. Статутний капітал фірми – 3000 євро.

Засновником компанії виступає кіпрська компанія Davegra LTD. Спеціалізується на будівництві та на операціях з нерухомістю. Власник – Андрій Яковлєв, автор Студії Квартал-95, розповідають у програмі “Схеми: корупція в деталях”.

З відкритих реєстрів неможливо довідатися, чи діє компанія зараз – вона не подає річні звіти. Саме це стало причиною того, що фірма у списках податкової інспекції Іспанії значиться як порушник. Компанія може отримати штрафні санкції від 1200 до 60 тисяч євро.

У Держреєстрі юридичних осіб провінції Жирона, де внесена в облік компанія, підтвердили, що фірма не вважається ліквідованою.

Пресслужба СБУ у письмовому коментарі зазначила, що Баканов “не займається комерційною діяльністю з моменту призначення на державну посаду”, а компанія Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada “офіційно призупинила свою діяльність у 2019 році”. Баканов відмовився окремо коментувати ситуацію.

“На арґумент, що в Держреєстрі Іспанії компанія значиться як така, що не ліквідована, а Баканов досі є її чинним одноосібним адміністратором, у пресслужбі СБУ зазначили, що з цим питанням “будуть розбиратися”, – уточнюється в сюжеті.

Голова СБУ не має права бути керівником приватної юридичної особи. Це прописано у 25 статті ЗУ “Про запобігання корупції”, яка забороняє державним службовцям “входити до складу правління, инших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку”.

Раніше журналісти довідалися, що друг дитинства президента В. Зеленського, голова СБУ Іван Баканов має “таємний” особняком в селі Ходосівка під Києвом, вартістю 7-8 млн грн.

Водночас у реєстрі майнових прав Баканова немає відомостей про маєток. За документами, йому належить тільки маленький клаптик – чотири сотки, ще дев’ять – на його дружині, за них вони і мають платити податки. А насправді тут і власне озеро, і невеликий парк, і двоповерховий котедж – приблизно півгектара. Відповідну інформацію з’ясували журналісти програми Watchdogs.Розслідування на телеканалі “Прямий”.

Як зазначається, цей будинок був у Баканова до того, як він став головою СБУ. При цьому, юридично маєтку взагалі не існує. Він не належить, ані Іванові Баканову, ані будь-кому з його родичів. Взагалі нікому – формально, будинку в цьому місці немає.

При цьому ринкова вартість такого маєтку може становити від 7 до 8 мільйонів грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *