Дайджест

Садовий погорів на масштабній сміттєвій схемі

Правоохоронці Львівщини викрили масштабну схему розкрадання бюджетних коштів при вивезенні твердих побутових відходів. На розкраданнях погоріли абсолютно всі фірми, з якими мерія Садового уклала відповідні договори — зокрема ті, до яких має прямий стосунок сам міський голова. Наразі поліція проводить обшуки у Львівській міській раді та перевіряє документацію.

Як інформує пресслужба поліції Львівщини, зловмисники підробляли документи, вказуючи, що тверді побутові відходи перевозяться на сміттєзвалища Київської, Житомирської та інших областей, при цьому завищуючи вартість вивезення. Однак поліцейські встановили, що  вивезені зі Львова відходи незаконно захоронювались на Львівщині.

“Наразі проводяться санкціоновані обшуки на території Львівської, Київської та Івано-Франківської областей – у місцях роботи та проживання зловмисників, а також  незаконного захоронення твердих побутових відходів”, – зазначено у повідомленні.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та  ч.1 ст. 239 (Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля) КК України. Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі від трьох до восьми років.

Водночас прокурор Львівської області Ірина Діденко повідомляє, що частину сміття, яке за документами мало бути вивезене до міста Тетіїв Київської області, закопували на державних землях сільськогосподарського призначення в Жидачівському районі Львівської області (5 км від міста Жидачів). Іншу частину вночі несанкціоновано скидали у Коростені Житомирської області.

“З бюджету міста минулоріч виділено близько 300 млн грн додаткових коштів на вивезення твердих побутових відходів за межі регіону. Цьогоріч вже освоєно близько 70 млн грн. Міська рада уклала низку договорів зі суб’єктами підприємницької діяльності, які щодня здійснювали збір та вивіз сміття з міста. Це понад 15 вантажівок в день. Згідно прописаних у договорі умов, сміття мало вивозитись на офіційні полігони твердих побутових відходів на території центральних областей України. А відтак, всі видатки з місцевого бюджету обраховувались виходячи зі значної відстані перевезення та офіційності збереження і утилізації”, – повідомляє Діденко.

За інформацією “Вголосу”, на розкраданнях погоріли абсолютно всі фірми, з якими мерія Садового уклала відповідні договориНаразі поліція проводить обшуки у Львівській міській раді та перевіряє документацію.

Як відомо, частина з цих фірм, напряму пов’язана з міським головою Львова Андрієм Садовим. Так, наприклад, ТОВ “Грінера Україна”, яку неодноразово ловили на махінаціях зі сміттям, належить радникові Андрія Садового Богданові Михалусю.

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року повноваження з вивозу твердих побутових відходів повернулись до міської ради Львова від Львівської ОДА (ОДА вивозила сміття з міста з кінця червня 2017 року). Після того непотріб зі Львова почали несанкціоновано скидати в різних областях України. Андрій Садовий повідомлення про такі злочини називав “провокаціями” конкурентів, які нібито хочуть його очорнити.

“Вголос”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *