Арена

Життя на Марсі може стати реальністю завдяки Чорнобилю

Люди зможуть жити на Марсі, якщо для захисту від радіації будуть використовувати гриби, які виросли всередині чорнобильського ядерного реактора.

Таку зухвалу заяву зробили вчені з США, повідомляє Daily Mail.

Дослідники виявили, що шар грибів товщиною близько 21 сантиметри може “в значній мірі звести нанівець річний еквівалент дози опромінення навколишнього середовища на поверхні Марса”.

“Що робить гриб чудовим, так це те, що для початку вам знадобиться всього кілька грамів”, – сказав учений і співавтор дослідження з Стенфорда Нільс Авереш.

За його словами, гриб самовідтворюється, тому йому не страшні сонячні спалахи. Він здатний поглинати шкідливі космічні промені на Міжнародній космічній станції і потенційно може бути використаний для захисту майбутніх колоній Марса.

У 1991 році, через п’ять років після катастрофи, яка вразила Україну, були виявлені чорні гриби, які проросли по стінах занедбаного реактора, залитого гамма-випромінюванням. Спантеличені тим, як йому вдалося вижити в екстремальних умовах, вчені досліджували мікроорганізм – і були ще більш схвильовані своїми відкриттями.

Мало того, що гриби росли, здавалося, що вони були залучені в радіаційний процес. Через велику кількість меланіну – пігменту, який робить шкіру темною – вони поглинали шкідливі промені, які потім перетворилися на хімічну енергію.

Так само, як рослини перетворюють вуглекислий газ і хлорофіл на кисень і глюкозу за допомогою фотосинтезу, гриби поглинали смертельні промені, які дозволяли виробляти енергію. Цей процес – проголошений радіосинтез – привернув увагу вчених через його потенційно революційні наслідки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *