Арена

Кравчук заговорив про оновлення Будапештського меморандуму

Україна може ініціювати підписання нового Будапештського меморандуму у разі, якщо ТКГ зайде у глухий кут.

Такий намір висловив голова делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук, повідомляє Обозреватель.

“Я думаю, ми будемо не оновлювати, а розширювати. Ми будемо думати про нову редакцію документа”, – сказав він про будапештський формат і Будапештський меморандум.

Кравчук вважає, що до документа мають приєднатися Німеччина як одна з провідних країн Європи, Польща та інші країни.

Він додав, що в оновленій версії Будапештського меморандуму має йтися не тільки про “заяви і бажання”, а про чіткий механізм реалізації задекларованих в ньому принципів.

“Це питання не знімається з порядку денного, і ми будемо це ініціювати, якщо раптом все це зайде в глухий кут. Але я не вірю, що і далі буде цей глухий кут”, – сказав Кравчук.

В той же час відомий український політичний журналіст Віталій Портников переконаний, що ТКГ, це про імітацію перемовин, а не власне про перемовини. Адже Москві зустрічі у Мінську потрібні для затягування часу і дестабілізації в Україні, а Києву – задля продовження і можливого посилення санкцій проти Росії. В такій ситуації немає значення, хто очолює ці перемовини. Тут варто зрозуміти мотиви самих очільників.

“Яка різниця – Кучма чи Кравчук? Різниця тільки в тому, що якщо Кучма у своєму житті завжди керується тільки одним – посиленням впливу свого клану, то у Кравчука у житті зовсім інший інтерес – хвалебна стаття у енциклопедії і пам’ятник першому президенту десь у центрі Києва. Нічого іншого його не цікавить останні років так 30. І Кравчук втече з Мінської групи як тільки щось загрожуватиме хвалебному тону цієї статті і місцю встановлення цього пам’ятника”, – запевняє Портников.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *