Візії

Високі зарплати чиновників мають бути наслідком їхньої ефективности

Координатор “Спільної справи” Олександр Данилюк поділився своїми думками щодо підвищення зарплат українським чиновникам:

“Вчора один колишній топ-чиновник мене переконував у тому, що високі зарплати топ-чиновникам – це панацея як від корупції, так і від непрофесіоналізму.

Типовий зразок українського карґо-культа, де немає банального розуміння, що є причиною, а що – наслідком.

Дійсно, в розвинених країнах, де низька корупція та висока ефективність державного управління, чиновники зазвичай отримують вищі зарплати, аніж у країнах нерозвинених (щоправда, є й багато винятків).

Проте їхні відносно вищі зарплати є не причиною, а наслідком їхньої ефективности, яка, в свою чергу, створює ефективну економіку, яка дозволяє ці високі зарплати виплачувати.

В умовах найнижчого в Європі ВВП на душу населення пропонувати підняти зарплати чиновникам до рівня Західної Європи – це такий самий популізм, як зарплати вчителям по 4 тисячі євро або пенсії по тисячі. На це банально немає грошей.

Попри те, що носії ідей про підняття зарплат чиновникам як панацеї позиціонують себе як економічно праві політики, за своєю суттю, вони є звичайними ліваками, які просто косплеять чилійських Chicago boys без жодного розуміння реальних процесів.

Праві політики зазвичай говорять про те, як створювати національне багатство, а не про те, як його ділити”.

Своєю чергою колишній голова Державної митної служби Максим Нефьодов відреаґував на пост Данилюка такою реплікою:

“Це ж треба стільки брехати в одному пості. Втім, для вас, ліваків, це типово – приписувати комусь якісь ідеї, а потім їх “перемогти і захистити бідне населення”. [Підняття зарплат. – Ред.] 1) це не панацея, але необхідний крок;
2) підняти треба не до рівня Західної Європи, а до ринкового рівня для спеціалістів такої кваліфікації в Україні”.

У відповідь Олександр Данилюк написав: “Але Лещенко в наглядовій раді з зарплатою в 50 тисяч баксів без жодної компетенції – це корупція і непотизм”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *