Арена

Посол Нідерландів передав унікальні нідерландські вишиванки до фондів Музею Івана Гончара

20 травня в День вишиванки Посол Нідерландів в Україні Йеннес де Мол передав Національному центру народної культури «Музей Івана Гончара» унікальні вишиванки з мотивами україно-нідерландських відносин.

Дизайн сорочок створений у співробітництві нідерландською дизайнеркою Емілі Германс та українським виробником етноодягу “Едельвіка” як результат надхнення 29-річним досвідом співпраці двох країн.

Орнаменти та кольори нідерландського острова Маркен, символічність підібраних елементів і типові українські техніки вишивки гармонійно поєднались у цілісну картину та співіснують на традиційному українському вбранні.

Дві такі сорочки – чоловіча та жіноча – стали експонатами в колекції Музею Івана Гончара.

«Ми пишаємось тим, що ділимось з вами результатами цього надхненного проєкту міжкультурної співпраці та сподіваємось, що він знайде особливе місце та значення у колекції музею. Я з радістю сам ношу українську вишиванку і впевнений, що традиційний український одяг може бути актуальним і в нинішньому часі. Щороку в День вишиванки я спостерігаю за багатьма українцями у вишитих сорочках і тішусь, що ваші традиції є живими», – наголосив Йеннес де Мол.

“Для нас почесно приймати такий дарунок до фондів Музею Івана Гончара, оскільки він засвідчує вашу повагу до українських традицій і, безумовно, зміцнює дружній і партнерський потенціал між нашими країнами. Дуже добре, що ми можемо спілкуватися через мову вишивки, краси, мистецтва, які створені на любові, світлих емоціях і почуттях людей. Для нас важливо розуміти, що вишита сорочка прочитується иншими народами як маркер ідентичности українців. У часи бездержавности вона була нашим символом і прапором. Так само це було і в часи Майдану, коли тривав черговий етап боротьби українців за свої свободи.

Наша спадщина вишитих сорочок надзвичайно багата. Немає двох однакових, бо вони проявляли індивідуальність і були засобом самовираження, але одночасно зберігали традицію. Сьогодні це розмаїття вишивки об’єднує українців, тримає зв’язок із попередніми поколіннями і дає можливість прокласти місток до нащадків. Приємно, що вишита сорочка може об’єднувати і бути мовою взаєморозуміння України з иншими країнами. Дуже дякуємо за дарунок!” – завважив Петро Гончар, генеральний директор Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”.

Нагадаємо, що щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Цього дня українці одягають етнічний одяг як символ нагадування про необхідність збереження народних традицій.

З давніх давен вишиванка вважається оберегом, символом, що крізь час зв’язує покоління, несе в собі позитивну енергетику. Вишиванка – це дзеркало унікальности української історії, адже кожен реґіон України має свою власну вишивку. Сьогодні вишиванка це не лише відображення минулого, а й традиції, що живуть і промовляють голосом сучасности.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *