Політвернісаж

“До біса цих необ’єктивних газетярів…”

19 січня 1955 року президент США, колишній Верховний головнокомандувач експедиційними силами союзників у Європі під час Другої світової війни, Дуайт Ейзенхауер провів першу у світі телевізійну прес-конференцію. Вона була показана по телебаченню і в кіножурналах новин, а також транслювалася по радіо.

До цього дня прес-конференції керівників держави, як і інтерв’ю, висвітлювалися переважно друкованими виданнями та частково по радіо в запису.

«Я радий, що ми передали плівку з виступом на радіо, телебачення та в кінохроніку. До біса цих необ’єктивних газетярів; ми йдемо безпосередньо до народу, який зможе достеменно почути, що говорить президент Ейзенхауер», — заявив речник президента Джеймс Хагерті.

33-хвилинна прес-конференція була відредагована телевізійниками. Як наслідок, вона скоротилася до 28 хвилин. Саме звідси походить відомий вислів: «Все одно потім виріжуть…».

Прес-конференція 19 січня розпочалася о 10:32 ранку у Білому домі, у залі сиділи 2016 репортерів. До телеефіру потрапили відповіді Ейзенхауера на запитання щодо Тайваню (через кілька днів президент США отримає від Конгресу карт-бланш на застосування збройних сил США проти КНР на власний розсуд), боротьби з комунізмом, безпеки країни, бюджету, а також короткий підсумок дворічного президентства Ейзенхауера.

Ейзенхауер був обраний 34-м президентом США 1952 року й переобраний через 4 роки. Перебував на посту президента з 1953 до 1961 року. Від свого попередника Трумена Ейзенхауеру, який керував висадкою англо-американських військ у Нормандії в 1944 році та військами НАТО, дістався бюджет з дефіцитом $9,4 млрд і роздутими військовими витратами. У 1953-1954 фінансовому році бюджет було зведено без великого дефіциту, проте почалася криза 1954 року — виробництво знижувалося, безробіття досягло 6%. На тлі цього республіканців, і, зокрема, Ейзенхауера, непокоїли майбутні вибори.

Також 1955-го року Конгрес затвердив на прохання президента Формозьку резолюцію, яка зобов’язала США надавати військову підтримку прозахідній Китайській Республіці у Тайвані і зайняти ворожу позицію щодо Китайської Народної Республіки Китаю на материковій частині Китаю.

По суті, США до цих пір продовжує політику підтримки Тайваню, сформовану Ейзенхауером.

Більше про біографію, діяльність і погляди героя війни, 34-го президента США можна прочитати в моїй книжці «Характери Нового світу» (Київ, видавництво «Арт Економі», 2018).

Ігор Шаров, громадський діяч

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *