Політвернісаж

Німецький пацифізм – позбавити жертву можливостей чинити опір

Німецькі митці та інтелектуали не перестають розчаровувати, підписуючи відозви до німецького уряду не надавати Україні зброю.

Коли Кремль розв’язав проти України війну, жодний з цих підписантів не вийшов з плакатом: “Путіне, руки геть від України!”

З подивом побачив під одним таким листом 95-річного Мартина Вальзера, представника покоління Ґюнтера Ґрасса, не найостаннішу скрипку в німецькому письменстві. У Вальзера є новела Ein fliehendes Pferd, добре написана. Решта тугувато-нуднувате. Є в нього також скандальний роман “Смерть критика”, в якому він зводить порахунки з не менш скандальним (уже покійним) літературним критиком Марселем Райх-Раніцкі, який нищівно розкритикував один з романів Вальзера.

Підписанти вважають себе пацифістами. Я гадав, пацифізм – це проти загарбника, який вдирається у твій дім, вбиває, ґвалтує і нищить. Аж ні. Пацифізм цих добродіїв і добродійок – позбавити жертву можливостей чинити опір, за принципом: дайте загарбникові себе вбити, зґвалтувати, знищити.

Вельми дивне уявлення про мир, справедливість, людську гідність. М’яко кажучи. Може, саме тому в Німеччині часів нацизму були лише поодинокі люди, які чинили опір. Руху опору як такого практично не існувало. Як у сучасній путінській Росії. Кремль кидає в бій у Німеччині свої останні ресурси, буквально всі, бо Німеччина дедалі очевидніше вислизає з ролі, яку він їй відвів у своїй кривавій імперській забаві.

Тимофій Гаврилів, письменник

Світлина (BBC) ілюстративна

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *