Арена

Журналістського розслідування не достатньо, щоб притягти чиновника до відповідальності за корупцію – Подоляк

На Банковій не планують ухвалювати жодних кадрових рішень у зв’язку з журналістським розслідуванням про викриття корупційних зв’язків очільника Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка.

Саме так заявив радник глави ОП Михайло Подоляк, йдеться на фейсбук-сторінці проєкту “Схеми. Корупція в деталях”.

Подоляк відповів на запитання, чому Офіс президента не коментує викриття з розслідування “Схем” “Супутниця на мільярд”.

“Ми маємо отримати не тільки журналістське розслідування, а певні матеріали, які говорять, що є порушення фінансової дисципліни чи корупційні складові. Ми поки що цього не отримали. Ми побачили тільки журналістське розслідування”, – заявив Подоляк.

Слід зазначити, що у розслідуванні журналісти розповіли, що компанія, яка наполовину належить дівчині голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, отримала з березня 1,5 мільярда гривень на ремонти доріг в області. Крім того, проаналізувавши фінансову документацію цієї фірми, “Схеми” виявили підозрілі трансакції на сотні мільйонів гривень.

“Можна якийсь певний проміжок часу? Чи зараз будь-яке журналістське розслідування – це треба звільнити одразу всіх чи відсторонити й таке інше? Я безвідносно до пана Резніченка, я взагалі говорю”, – висловив думку Подоляк в ефірі Свобода Live.

Він також наголосив, що пан Резніченко, який досі ніяк публічно не прокоментував наведені в розслідуванні факти, може сам вирішити, чи відповідати перед журналістами і суспільством за власні дії.

2 листопада “Схеми” опублікували розслідування “Супутниця на мільярд”, в якому розповіли, що приватна фірма “Будінвест Інжиніринг”, яка освоїла вже півтора мільярда гривень на ремонті доріг у Дніпропетровській області, напряму пов’язана з керівником Дніпропетровської ОВА Валентином Резніченком, від якого залежить, кому і в яких обсягах виділяти бюджетні кошти області.

Половина компанії записана на таку собі Яну Хланту – професійну спортсменку, яка працює тренером з пауерліфтингу в Дніпрі. Як з’ясували “Схеми”, вона – близька особа для Резніченка, вони разом багато подорожували за кордон. Окрім того, Хланта пересувається на автомобілі Резніченка та отримувала зарплату в його фірмі.

Інша половина компанії, що освоює мільярди під час активної фази війни, через наближену особу пов’язана з бізнесменами-братами Дубинськими, яких США офіційно оголосили у розшук за підозрою у фінансових махінаціях. Через війну державні контракти та розміри кошторисів не публікуються, тому “Схеми” самостійно проаналізували фінансово-господарську діяльність “Будінвест Інжиніринг”, і виявили, що головний підрядник Дніпропетровської ОВА вдається одразу до декількох підозрілих схем.

Зауважимо, що під прицілом журналістів є діяльність не лише чиновника з Дніпра. 27 жовтня журналісти BIHUS info повідомили, що заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко їздить на авто від General Motors, котрій разом з 49 іншими автівками компанія передала Україні весною для евакуації людей із зони бойових дій і для гуманітарних місій.

Тимошенко пояснював, що їздить на ньому в деокуповані райони, а машина перебуває на балансі Державного управління справами.

Після журналістського розслідування і розголосу у ЗМІ він пообіцяв більше не їздити на позашляховику Chevrolet Tahoe.

19 жовтня Верховна Рада проголосувала за створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії у складі спеціального фонду держбюджету. Володимир Зеленський створив спеціальну робочу групу для розробки та впровадження механізмів компенсації збитків, завданих Україні внаслідок вторгнення Російської Федерації. Цю групу очолить голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Ніна Южаніна жорстко розкритикувала створення нової “годівниці” для лояльних до влади депутатів-мажоритарників – так званого “Фонду ліквідації наслідків збройної агресії”. Вона зауважила, що це де-факто замаскований фонд соціально-економічного розвитку, через який раніше розподіляли бюджеті кошти для мажоритарних округів.

Згодом керівник Єрмак та його заступник Тимошенко презентували послам кількох іноземних держав проєкт Фонду відновлення України. При цьому вони пообіцяли, що звітність фонду буде прозорою і в публічному доступі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *