Арена

Намагання повернути в політику Дубінського можуть погіршити відносини України з США

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв надіслав запит до Служби безпеки України щодо перевірки ексслуги народу, підсанкційного у США нардепа Олександра Дубінського. Про це Ар‘єв повідомив у Facebook.

«Однією рукою влада бореться з одними російськими агентами, але іншою тягне інших. Я не можу інакше пояснити спільну любов Слуги народу та ОПЗЖ у Верховній та місцевих радах. Я не можу інакше пояснити постійну присутність в «єдиному телемарафоні» «благодійника» Суркіса – давнього партнера Медведчука», – зазначає Ар’єв.

«Я не можу інакше пояснити цілком вільготне існування ексслуги Дубінського, проти якого США запровадили санкції, але 1+1 робить з нього волонтера і «правдолюба» попри те, що американські санкції запроваджені проти Дубінського саме за участь у російських інформаційних спецопераціях», – нагадав народний депутат.

Ар’єв констатує, що при цьому Дубінський досі виконує обов‘язки народного депутата України, відвідує засідання ВРУ, поширює інформацію в інтересах окупантів та може мати доступ до інформації, яка представляє інтерес для Московщини.

«Брехливі звинувачення на адресу компанії «Рошен», яка витрачає мільярди гривень на підтримку наших захисників, не випадково розпочалась з публікації програми «Гроші», яку вів Дубінський. Не можна виключати, що ми маємо справу з ворожою ІПСО, яку розпочали агенти Московії. Я впевнений – саме тому інформація розганяється антиукраїнськими телеграм-каналами та Анатолієм Шарієм», – пояснив Ар’єв у коментарі.

«Тому я офіційно поцікавився у Служби безпеки України, чи проводили вони відповідну перевірку Дубінського, якого у США вважають агентом впливу Московщини. Відповідь опублікую, коли отримаю», – пише Ар’єв.

Як нагадує у своєму запиті Ар‘єв, Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти Дубінського у січні 2021 року спільно з агентом ФСБ Андрієм Деркачем.

«Деркач, народний депутат України, вже понад десять років є активним російським агентом, який підтримує тісні зв’язки з російськими спецслужбами», – йдеться у заяві Держдепартаменту США.

Щодо Дубінського американці наголосили, що він публічно виступав разом із Деркачем для скоординованого поширення і просування фейків стосовно тодішнього кандидата у президенти, нині чинного президента США Джо Байдена.

Дубінський, який з 2010 року працював у медіа-холдингу олігарха Коломойського, у своїх проєктах «Гроші», «Українські сенсації», а також на сторінках у соцмережах неодноразово поширював замовні фейки проти п’ятого Президента Порошенка, членів уряду та політиків, а також проти західних союзників України, зокрема США.

Нещодавно Дубінський знову почав часто з’являтися в етері телеканалу «1+1», де його позиціюють як «волонтера».

Асоційований науковий співробітник Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), дослідник московитських принципів гібридної війни Олександр Данилюк в інтерв’ю Radio NV заявив, що спроби повернути в політику Олександра Дубінського можуть зашкодити відносинам України зі стратегічним партнером, від якого зараз залежить стійкість нашої держави у війні проти Московії.

«Поява Дубінського, з мого погляду, має розглядатися як продовження цієї операції з підриву наших відносин з США. Осіб такого рівня, проти яких санкції США введені, небагато. І можу запевнити, що партнери, особливо американські структури, які займаються аналізом того, що відбувається в Україні, не залишають поза увагою такі речі», — говорить експерт.

Данилюк наголосив, що після накладення на Дубінського санкцій США намагатися повернути його у політику «безвідповідально», а Україні це нічого хорошого не дасть.

«Особливо враховуючи той момент, що здійснення впливу тоді (до якого і Дубінський мав стосунок, і інші) стосувалося безпосередньо родини чинного президента США. Не думаю, що Україна зацікавлена в тому, щоб якимось чином погіршити відносини з основним партнером, від якого в цій ситуації Україна дуже сильно залежить», — заявив експерт.

Як раніше повідомлялось, Фонд Порошенка та компанія ROSHEN від початку повномасштабного вторгнення станом на 1 лютого спрямували на підтримку Збройних Сил України 1 мільярд 790 мільйонів гривень. Загальна сума допомоги ЗСУ, надана спільно з волонтерами ГО “Справа громад”, сягнула 2 мільярдів 102 мільйонів гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *