Арена

У рамцях заходу “Дорога до миру” в Мельниківській ґалереї відкрилася мистецька виставка

У волинському селі Мельники відбувся традиційний міжнародний захід “Дорога до миру”, присвячений вшануванню пам’яти вбитих совєцькими аґресорами польських військовослужбовців.

84 роки тому, у 1939-у, вірні присязі військовослужбовці Корпусу охорони пограниччя та Війська польського вступили в нерівний бій з окупантами – червоноармійцями 52-ї стрілецької дивізії. Під час збройного конфлікту загинула велика кількість польських солдатів та офіцерів. Частину тіл вбитих поляків місцеві жителі знайшли і поховали на сільському кладовищі.

Цьогоріч спільна україно-польська акція відбулася на теренах Шаччини вже вдев’яте. До Мельників приїхали Збігнєв Войцеховський, віце-маршалок Люблінського воєводства Республіки Польща, Славомір Місяк, Генеральний Консул Польщі у Луцьку, Мирослава Якимчук, заступниця начальника Волинської ОВА, Григорій Пустовіт, заступник голови обласної ради, Ольга Черен, очільниця Ковельської РВА, Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету ім. Лесі Українки, громадські діячі, представники духовенства та прикордонних служб обох держав, молодь. Шацьку громаду на заході представляв Сергій Карпук, Шацький селищний голова.

Також з нагоди міжнародного вшанування в селі Мельники відкрилася виставка живописних робіт, створених на пленері імени Володимира Патика, який відбувається під патронатом Західного реґіонального центру Національної академії мистецтв України та благодійної організації “Фонд ім. Володимира Патика”.

Пленер заснований подружжям Остапа і Роксолани Патиків і відбувається щоліта в Мельниках з 2018 року в родинній садибі біля озера Пісочне. У чотирьох пленерах (у зв’язку із пандемією та карантином у 2020-му пленер провести не вдалося, 2022-го року пленер не відбувся через початок повномасштабного вторгнення рашистів) узяли участь понад 50 художників і мистецтвознавців з Києва, Львова, Мукачева, Донецька, Севастополя й Ужгорода, а також Китаю та Польщі.

Квінтесенцією серії пленерів стало проведення благодійної виставки-аукціону “Сучасне українське мистецтво” у грудні 2020-січні 2021 рр. у PMGallery у Львові та вручення Першої премії Володимира Патика для молодих художників. Цей унікальний пленер уже став важливою платформою для комунікації та мобільности мистців.

Пленерний рух дозволяє не лише ознайомитися з процесом вільної творчости, а й через призму художніх робіт мистців відбувається актуалізація естетики взаємозв’язку краси природи й краси мистецтва та демонструє захопливий потенціал Волинського реґіону.

Експозиція буде представлена в ґалереї будинку культури села Мельники, де відвідувачі зможуть познайомитися з роботами знаних мистців та поспілкуватись з організаторами пленерів.

Як відомо, до створення ґалереї в невеличкому селі практично долучилися львівські мистці: заслужений діяч мистецтв України, доцент катедри Національного лісотехнічного університету України Остап Патик, професорка катедри менеджменту мистецтва, кандидатка мистецтвознавства, перший проректор ЛНАМ 2012-2021 рр. Роксолана Патик, кандидат мистецтвознавства, викладачка катедри менеджменту мистецтв Львівської національної академії мистецтв Анна Єфімова, кандидат мистецтвознавства, старший викладач катедри художнього скла ЛНАМ Олена Якимова, кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувачка катедри художнього дерева ЛНАМ Наталка Бенях, викладач катедри художнього дерева Єгор Тітенков.

Світлина онлайн-газети “ПолітАрена”

Онлайн-газета “ПолітАрена”

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *