Арена

Державні телеканали “Дім” і “FreeДом” не виконують завдання, яке на них покладене (дослідження)

Телеканал “Дім” виготовляє переважно розважальний контент, який дивиться незначна частка внутрішньої української аудиторії. А контент FreeДом представлений на всіх можливих майданчиках усередині України та має сумнівні результати роботи на москвомовну аудиторію за кордоном.

Про це йдеться в дослідженні Інституту масової інформації “Внутрішнє іномовлення України. На кого мовлять державні телеканали “Дім” і “FreeДом”.

“Дім” орієнтується на переселенців та людей, які виїхали за кордон, і виготовляє розважальний, культурно-просвітницький і соціальний контент. Однак, відповідно до дослідження ІМІ, контент “Дому” видається таким, що спрямований на загальнонаціональну аудиторію, а наявні звіти переглядів на ОТТ показують, що “Дім” не є популярним і всередині України.

Водночас москвомовний телеканал FreeДом присутній в українських кабельних мережах і ОТТ-платформах.

“Згідно з жовтневим звітом BIG DATA UA щодо ОТТ/IPTV-платформ, серед українських новинних телеканалів FreeДом стосовно частки перегляду (Shr%) посідає четверте місце – 0,16%. Найближчі позиції в УНІАН ТБ і “Апостроф ТВ” – частка по 0,15%. Зважаючи на меншу конкуренцію, в кабельних мережах частка FreeДом може бути приблизно 0,5%, а на супутнику 0,8%”, – йдеться в дослідженні.

Крім цього, контент FreeДом у своїх соціальних мережах і ютубі активно поширюють українські медіагрупи, партнери іномовлення: 1+1 media, Starlight Media та Inter Media Group. Отже, коли Державне підприємство Мультимедійна платформа іномовлення України звітує про 8,9 млрд переглядів контенту FreeДом на діджитал-майданчиках з початку створення телеканалу, то 1,9 млрд – це перегляди FreeДом, а 7 млрд – українські медіагрупи. Тобто москвомовне іномовлення широко представлене на внутрішніх українських майданчиках.

“Дім” і FreeДом – це державні телеканали іномовлення. Державне підприємство Мультимедійна платформа іномовлення України – це материнська компанія цих телеканалів.

Нагадаємо, що під час вступу до Ради Європи Україна зобовʼязалася дотримуватися вимог забезпечення плюралістичної демократії, верховенства права та захисту прав людини і основних свобод. Відповідно до резолюції ПАРЄ 2005 року, Україна зобовʼязана перетворити державні телерадіокомпанії на канали суспільного мовлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *