Арена

“Під небом Лондона”: поринаєш у вологу, дощову атмосферу спогадів

З 20 січня до 11 лютого в Києві в Музеї української діаспори (Київ, вул. Князів Острозьких, 40-б) триватиме виставка «Під небом Лондона», яка знайомить із творчістю українського художника Олександра Стахова-Шульдиженка. В проєкті представлено сім робіт мистця з колекції Музею історії міста Києва (Музею української діаспори), створених у Києві після репатріації з Англії в 1970-і-1980-і роки. Ці твори є мистецькими спогадами Стахова-Шульдиженка про Лондон і мешканців, які його наповнювали.

Художник повернувся до рідного Києва у 1954 році, після років німецького полону, примусових робіт, служби в польському корпусі у складі VIII Британської Армії на півночі Італії та навчання у Central School of Arts and Crafts в Лондоні.

Мистець входив до кола молодих художників повоєнної Британії: був знайомий з артистичною богемою кварталу Сохо, учасниками гуртків «Молоді нео-романтики», «The movement», а також представниками «Реалізму кухонної мийки» (kitchen sink realism). Поворот до повоєнного гуманізму зосередив увагу британської мистецької спільноти на психологічних портретах, а також сценах з повсякденного життя, зберігаючи в них певну напругу. Нове покоління художників відкидало сюрреалістичний патос на користь піднесеної буденності. Цю філософію перейняв і Олександр Стахов-Шульдиженко.

Ледь помітні мазки фарби чи лінії кулькової ручки на аркушах паперу відображають процес пригадування й запрошують глядача «домалювати» пусті (або ж радше стерті) місця власними спогадами. Плутані образи ̶ це сліди пам’яті про Лондон: мешканців притулків (нічліжок «Роттенхауз»), вуличних художників, музикантів. Ми споглядаємо те, як герої зображень «пульсують», «маскуються», «поглинають тло» й, врешті, граються між видимим і прихованим.

Ірина Вишеславська, приятелька художника, а також авторка біографічного оповідання «Браво, пітторе!», пише: «Коли дивишся на його гуаші, майже завжди біографічні за змістом, то начебто поринаєш у вологу, дощову атмосферу спогадів про юність автора у далекій Англії, де таким самотнім та безхатнім був він — художник-чужинець. Саме техніка цих гуашей, вибудуваних вільними, спадаючими рухами, дає відчуття чогось мінливого, непевного, мерехтіння, чи то в струмені дощу, чи то в думках художника».

На виставці «Під небом Лондона» відвідувачі мають змогу ознайомитись із фотографіями британської столиці, знайденими в архівах художника, а також із монографічним дослідженням Гліба Вишеславського (PhD) «Творчість Олександра Стахова-Шульдиженка».

Вартість квитка – 50 грн.

Біографічна довідка
Олександр Стахов-Шульдишенко народився у Києві 30 серпня 1922 р. З 1960-х писав своє прізвище Шульдиженко. З 1944 до 1954 називав себе Alexander Stachow, а у 1970 це прізвище стало його псевдонімом.
Був мобілізований до радянської армії в 1941 році, потрапив у німецький полон та був відправлений на примусові роботи. Служив у польському корпусі у складі VIII Британської Армії. У 1954 році художник повернувся до Києва.
Під час навчання в Central School of Arts and Crafts в Лондоні товаришував з Люсьеном Фройдом, Френсісом Беконом та іншими відомими мистцями. Поділяв ідеї спільноти «Movement», гурту «Молоді неоромантики», та особливо «Kitchen Sink Realism / Angry Young Men».
У Києві працював у живописному та оформительському цеху товариства художників, створював великі рельєфи, об’ємні композиції для міжнародних промислових виставок і для експозицій павільйонів ВДНГ. Пізніше працював у Монументальному цеху Київського комбінату монументально декоративного мистецтва. Протягом 1978 – 1988 років створював графічний цикл «Спогади про Лондон», працював над циклом графічних творів «Пляж». Помер 15 листопада 1988 у Києві.

Світлина: Дзеркало тижня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *