Арена

Після провалу вакцинації, міністр змушений літати до Індії, щоб відволікти українців

Вакцину від коронавірусу в Україні очікують вже завтра.

Найімовірніше, щеплення в Україні почнеться препаратом, який виробляють в Індії за ліцензію Оксфорд- AstraZeneca. Вакцину купили за бюджетні кошти. Стежити за відвантаженням вакцини до Індії поїхав міністр охорони здоров’я

Першими вакцину отримають Київ і 6 областей. Потім препарат планують одночасно розвести в усі регіони. Графік постачання залежатиме від швидкості розмитнення, оформлення та розподілу доз. У світі тим часом вже зробили понад двісті мільйонів щеплень.

Світовим лідером за темпами вакцинації є Ізраїль. Активно просувається вакцинація також у Сполучених Штатах, Китаї, країнах ЄС та Великій Британії.

За поїздку до Індії Степанов, звісно отримав свою дозу критики.

“Мабуть, є якийсь світ, де міністрам особисто потрібно літати за вакцинами з чотирма пересадками під час епідемії. Може тому в Зімбабве вже вакцинують, бо їх міністр особисто сів на слона і поїхав до великого міста схилити коліно і отримати вакцину?”, – пише інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Він наголошує, що вакцинація владою провалена, обіцяні терміни початку щеплень зірвані, а міністр вже не знає, як виправдатись.

“Чому темпи вакцинації важливі? Тому що на нас накочує друга хвиля. І кожен день затримки – це життя людей. Не в переносному, а в прямому значенні цього слова. Якби ми почали вакцинацію місяць тому, і вже під захистом були б тисячі людей, найбільш уразливих перед вірусом.А замість цього міністр летить до Індії, а Укрзалізниця запускає додаткові поїзди з Києва в напрямку Буковеля. Ну дійсно, чого це поки тільки на Західній Україні цифри госпіталізацій вже перевищують рівень піку осені. А до Києва ніяк не дійде. Треба допомогти. Більше коронавірусних поїздів”, – розповідає Фурса у своєму ФБ.

Крім того у кабінетах чиновників вже зрозуміли, як можна заробити на вакцинах.

“Чому вакцинація провалена? А вона провалена. Так, можна зрозуміти, якщо б ми просто відставали від Ізраїлю, Німеччини або США. Це було б зрозуміло. Природно. Неприємно, але природно. А що природно, те не бридко. Але ми відстаємо від Зімбабве і Албанії. А це вже якесь збочення.

Чому ми так відстали? По-перше, ми будували дороги влітку, поки інші контрактували собі вакцини. Це чистої води некомпетентність. А друга причина – корупція. Тому що єдиний контракт, який був укладений – це контракт на закупівлю китайської вакцини через українського посередника. Причому китайці вже встигли спростувати брехню міністра про те, що це, мовляв, самі китайці сказали, що будуть працювати тільки через посередника. Китайці, може, і беруть участь в схемі, але крайніми бути не хочуть.

Ось так і працює корупція. Корупціонер, коли хоче вкрасти 10, руйнує на 100. Корупціонери знищують середовище заради своїх заробітків. І не так важливо, що вони вкрали, як важливо, що не дали працювати нормально. Чи хотіли українські чиновники залишити українців без вакцини? Ні. Вони просто хотіли заробити на вакцинації. А для цього треба було укласти угоду з посередником. Цивілізовані люди так не працюють. Ось і залишився один варіант з китайською вакциною, де можна було домовитися. І тепер хтось думає, що якщо він прилетить на тому ж літаку, на якому нам іноземці доставлять вакцину, то всі забудуть, чому вакцини досі немає?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *