Візії

До чого призведе ґлобальне потепління та наші уявлення про нього?

На жаль, ґлобальне потепління — це не міф (лише 3% від загальної кількости вчених стверджують протилежне). За десять років, у період 2008-2018 рр., середня температура повітря зросла на 1,0°С ± 0,2°С вище доіндустріальних рівнів. На думку Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC), глобальне потепління досягне рівня 1,5°С (межі, встановленої Паризькою кліматичною угодою 12 грудня 2015 р.) в період між 2030 та 2052 роками, за умови збереження теперішнього темпу зростання температури.

Вплив кліматичних змін уже спостерігається по всій планеті. Однак ці зміни розподілені територіально нерівномірно, тому різні частини світу відчувають їх по-різному. Середнє потепління на 1,5°С підвищує ризик появи хвиль тепла (аномально спекотних періодів) та сильних опадів.

Заяви сорок п’ятого президента США Дональда Трампа реґулярно ставили під сумнів наявність ґлобального потепління. Скажімо, в інтерв’ю тележурналістці Леслі Шталь він заявляв: є вчені, які не згодні з тим, що причиною потепління стала діяльність людини.

В якомусь сенсі Трамп має рацію — такі вчені дійсно є. Але 97% кліматологів згодні з тим, що ґлобальне потепління справді відбувається і його причиною стає діяльність людини. 18 наукових товариств в США, від Американського геофізичного союзу до Американської медичної асоціації, випустили офіційні заяви про зміну клімату.

Наукова спільнота є консолідованою в тому, що ґлобальні зміни клімату відбуваються через спалювання викопного палива, вирубування лісів та инших аспектів діяльности людини.

Розрахунки IPCC показали, що територія планети, на якій середньорічна температура перевищить позначку в 29 градусів за Цельсієм, до 2070 року збільшиться з 0,8 відсотка до 19 відсотків суходолу. Для розуміння, 29 градусів за Цельсієм — це температурний “режим” пустелі Сахара.
Проблема полягає в тому, що температура збільшиться не лише в практично безлюдній зоні пустель, але і в густонаселених районах із найвищими темпами народжуваности на планеті. Практично безлюдними можуть стати значні ареали в Південній Америці, Індії, Африці, Північній Австралії та Південно-Східній Азії.

“Потепління клімату змінить температурні умови цілих міст і навіть країн настільки, що сьогоднішні жителі поки не можуть цього уявити”, — стверджує професор географії в Ексетерському університеті Ніл Адгер. Він попереджає, що підвищення температури призведе до глибокої зміни у світовій економічній географії.

Фахівець із питань ґлобального потепління, засновник і почесний директор Потсдамського інституту дослідження клімату Ганс Йоахім Шельнгубер, котрий протягом багатьох років є радником канцлерки Анґели Меркель з питань кліматичних змін, займає активну позицію, згідно з якою “частиною глобальної стратегії адаптації до змін клімату повинна стати масштабна керована міґрація, що отримує підтримку”!!!

Відповідно до звіту Національної Американської академії наук, на кожен ґрадус Цельсія підвищення температури буде відбуватися зниження загальної врожайности на 5% – 15%!

Науковці виявили, що найбільше число людських поселень розташовується в “досить вузькому діапазоні”: на територіях із середньорічною температурою від 11 до 15 ґрадусів (сюди входить і Україна). Цей кліматично-географічний розподіл вчені назвали “екологічним середовищем проживання людини”.

Питання продовольчої безпеки та питання міґрації — це ті виклики, які постануть перед Україною в близькому майбутньому, незалежно від того, хочемо ми цього чи ні, віримо в ґлобальне потепління чи ні.

Ігор Шаров, державний діяч

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *