Арена

Заселившись до Конча-Заспи, Зеленський почав витісняти звідти інших мешканців

Розпочато перевірку в елітних селищах Конча-Заспа й Пуща-Водиця під Києвом на вимогу президента Зеленського. Триватиме вона до п’ятниці 28 травня.

Зараз у  Конча-Заспі живуть близько 200 колишніх і чинних чиновників, а в Пущі-Водиці – до 50 орендарів,повідомляє Liga.net.

Як зазначає видання, “для виселення ексчиновників, які орендують там держдачі ще з часів Кучми-Януковича, будуть використовувати формальні приводи: борги за оренду та комунальні послуги, незаконну перебудову будівель і самозахоплення територій”.

Цю схему вже випробували на декількох віп-жителях. Зокрема, в квітні будинок у Конча-Заспі звільнив відсторонений від посади голови Конституційного суду Олександр Тупицький, хоча договір із ним розірвали ще восени 2020 року. Він 5 місяців не платив за користування держдачею і 6 місяців – за комуналку.

Як повідомили в Комплексі відпочинку Конча-Заспа, зараз в елітному селищі живуть біля 200 колишніх і чинних чиновників. Видання зазначає, що багато людей з когорти часів Януковича арендували держдачі на 49 років за “дуже смішні гроші”.

У будинку відпочинку Пуща-Водиця проживають до 50 орендарів. Повний їх список станом на 18 травня 2021 року:

Президент Володимир Зеленський мешкає в Конча-Заспі. Попри обіцянки “віддати дітям” держдачі, влітку 2020 року з’ясувалося, що він переїхав на дачу №29 площею 4 тис. кв м. До 2014 року там жив третій президент України Віктор Ющенко. На дачі є 15-метровий басейн, ліфт на три поверхи, кінозал, більярд, масажний кабінет, винний льох, сауни, солярій та джакузі.

Перша леді України Олена Зеленська раніше розповідала в інтерв’ю, що вони там “збили золото, пофарбували в сірий колір” стіни і зняли масивні люстри. Вона зазначила, що “не в захваті від життя на держдачі”, але це – вимоги держохорони.

Кілька місяців на держдачі в Пуща-Водиці жила і генпрокурорка Ірина Венедиктова за вартістю, удвічі дешевшою за розрахункову. Після скандалу у ЗМІ вона з’їхала.

Зеленський наголосив, що ініціював велику ревізію зовсім “не для того, щоб звільнити дачі під свою команду.

“Замість них не заїдуть люди, пов’язані зі мною”, – запевнив президент.

Він додав, що нова концепція оренди житла в Конча-Заспі, ВДНХ та Пуща-Водиці буде представлена пізніше.

“Ми обов’язково зробимо презентацію: хто там буде жити, на яких умовах… Орендувати на час каденції дачі за нормальними ринковими цінами – я думаю, про це можна говорити”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, комплекс відпочинку Пуща-Водиця і Будинок відпочинку Конча-Заспа знаходяться під Держуправлінням справами. У Конча-Заспі розміщено 71 дачний будинок та чотири пансіонати на 145 номерів. У Пуща-Водиці – пансіонат на 36 номерів, 30 будинків на 71 сім’ю і різні заклади: клуб-їдальня, буфет, склади, пральня, магазин, більярдна.

14 травня Зеленський доручив провести повний аудит земель і будинків у Конча-Заспі та Пущі-Водиці. Він зазначив, що у 2014 році було скасовано перелік осіб, які мають право на пільгове проживання. Зокрема, за його словами, це ексміністри Дмитро Табачник, Раїса Богатирьова, ексгенпрокурор Святослав Піскун, колишній віце-прем’єр Геннадій Зубко і директор департаменту корпорації “Богдан” Олександр Ільїн.

У жовтні 2019 року журналісти Bihus.info провели розслідування, у якому заявили, що колишні керівники митних органів України за невеликі гроші орендують державні дачі в елітному київському районі Конча-Заспа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *