Арена

Суд США розпочинає розгляд справи проти російських банків через МН17

До суду Нью-Йорка надійшов позов сім’ї американського підлітка Квіна Шансмана, який загинув після збиття авіалайнеру МН17 на Донбасі щодо двох російських банків. “Сбербанк” і ВТБ звинувачують у фінансуванні тероризму.

Як повідомляє Reuters, окружний суддя Ендрю Картер відхилив заперечення відповідачів про те, що юрисдикція окружного суду по Південному округу Нью-Йорка не поширюється на цю справу, й ухвалив рішення про можливість розгляду позову по суті.

До суду сім’я звернулася ще 2019 року. Протягом двох років суд розглядав різні заперечення відповідачів щодо можливості розгляду справи. Представники родини Шансмана стверджують, що російські , а також американські сервіси переказу грошей Western Union і MoneyGram використовувалися для фінансування “ДНР”, яка, на думку позивачів, несе відповідальність за катастрофу літака Malaysain Airlines.

Адвокати сім’ї Шансмана представили документи, що підтверджують два грошові перекази терористам. Гроші були відправлені через кореспондентські рахунки “Сбербанку” і банку ВТБ до Bank of America і Bank of New York Mellon. Адвокати також представили копії інструкцій терористичної організації “ДНР”, опублікованих онлайн, у яких сепаратисти пропонували користуватися кореспондентськими рахунками російських банків в Америці для переказу пожертвувань.

У скарзі Шансманів з поправками стверджувалося, що два задокументовані грошові перекази були лише верхівкою айсберга транзакцій, за якими мільйони доларів надходили до російської терористичної групи через рахунки США, що належать “Сбербанку” та ВТБ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *