Політвернісаж

Незалежні медіа та українські журналісти потребують екстреної підтримки

Провести парламентські слухання щодо кризової ситуації в українських медіа; ухвалити програму підтримки українських незалежних медіа і створити Фонд підтримки медіа; втілювати в Європі спеціальні програми економічної підтримки українських журналістів і ЗМІ – ці та инші кроки для порятунку незалежних українських медіа передбачені Резолюцією, яку ухвалив Конґрес Європейської федерації журналістів в Ізмірі.

Про це повідомили онлайн-газеті “ПолітАрена” в Національній спілці журналістів України.

Проєкт документа подала Національна спілка журналістів України, яку на Конґресі представляла перша секретар Спілки Ліна Кущ.

Делегати Конґресу висловили солідарність із українськими журналістами, які працюють в умовах широкомасштабного рашистського вторгнення та потерпають від економічної і гуманітарної кризи, викликаної війною, йдеться в Резолюції.

Попри надзвичайно важливу роль журналістів у висвітленні війни, українські медіа опинилися перед загрозою припинення своєї діяльности.

Серед головних кризових факторів – припинення надходжень від реклами, від продажу газет і передплати. У зонах бойових дій захоплені чи зруйновані редакції; багато журналістів були змушені залишити домівки чи місця роботи.

Тож, як ідеться в Резолюції, українські незалежні медіа та українські журналісти потребують екстреної підтримки.

Тому Виконком ЄФЖ (штаб-квартира у Брюсселі) звертатиметься до українського уряду, Європейського парламенту та Європейської комісії, міжнародних донорів з проханням втілити в життя основні пункти Резолюції.

Подаємо повний текст документа:

Щодо кризового становища українських незалежних медіа

(Звернення ЄФЖ, проєкт подано Національною спілкою журналістів України)

Делеґати та учасники Загальних зборів Європейської федерації журналістів висловлюють солідарність із українськими журналістами, які працюють в умовах широкомасштабного російського вторгнення та потерпають від економічної і гуманітарної кризи, викликаної війною.

Аґресія Росії проти України спричинила сплеск уваги в різних країнах до роботи професійних медіа. Роль журналістів, які фіксують перебіг і наслідки війни, перевіряють факти і спілкуються з очевидцями та учасниками подій, надзвичайно висока.

Водночас в умовах війни українські медіа опинилися перед загрозою припинення своєї діяльности.

1. Всі моделі економічної незалежності медіа зруйновані. Припинилися надходження від реклами, від продажу газет і передплати, від партнерських колаборацій на теле- і радіоефірах тощо.

2. Медіа в районах бойових дій не можуть продовжувати свою діяльність через захоплення або обстріли будівель, майна, через руйнування логістики і партнерських зв’язків.

3. Багато журналістів були змушені залишити домівки, редакції і технічні засоби для роботи та переїхати до инших реґіонів України або за кордон.

4. За відсутности доходів чимало журналістів стали працювати на волонтерських засадах. Однак журналісти, особливо в локальних медіа, не мають великої «фінансової подушки».

Тому українські незалежні медіа та українські журналісти потребують екстреної підтримки .

Незалежні професійні медіа є запорукою демократичного розвитку країни, натомість контрольована державою деструктивна пропаґанда зміцнює диктатуру, яку ми спостерігаємо на прикладі російського суспільства.

Загальні збори доручають виконкому ЄФЖ:

1. Звернутися до українського парламенту із закликом невідкладно провести парламентські слухання щодо кризової ситуації в українських медіа

2. Звернутися до українського уряду із закликом ухвалити програму підтримки українських незалежних медіа і створити Фонд підтримки медіа не пізніше 1 вересня 2022 р.

3. Звернутися до Європейського парламенту та Європейської комісії з проханням розробити і втілювати спеціальні програми економічної підтримки українських журналістів та медіа

4. Звернутися до міжнародних донорів із пропозицією зробити одним із пріоритетів підтримку незалежних українських медіа як критично важливої сфери в умовах російського вторгнення до України.

5. Заохочувати розвиток прямої співпраці між національними спілками країн Європи і редакціями українських локальних медіа, які працюють на територіях бойових дій.

Ухвалено Загальними зборами (Конгресом) ЄФЖ, місто Ізмір, 14 червня

Світлина: УНІАН

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *