Арена

Диктатор сусідньої країни не втомлюється воювати проти своїх громадян

Вчорашні акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка у Білорусі громадяни присвятили активісту Роману Бондаренку. Акцію жорстоко розігнали силовики, а сотні людей були затримані.

Від самого ранку неділі у білоруській столиці Мінську розпочалися проблеми з інтернетом. Традиційно зачинили центральні станції метро. До міста відусюди почали приїжджати силовики з мінометами та водометами, готові в будь-який момент розігнати протестувальників.

Незважаючи на це, білоруси не залишилися вдома та вийшли на акцію протесту із промовистою назвою “Я виходжу”. Саме ця фраза стала новим гаслом протестів. Це останні слова, які написав друзям у месенджері Роман Бондаренко – активіст, який помер після того, як його жорстоко побили силовики.

Ще до початку протесту силовики розпочали затримання. Перші з них відбулися на місці збору активістів біля метро “Пушкінська”. Щоб розігнати людей, силовики застосували світлошумові гранати.

Пізніше правоохоронці оточили так звану площу Змін, де зібралися мітингувальники. Це саме той двір в Мінську, де побили Романа Бондаренка. Люди бралися за руки, намагаючись протистояти натиску та скандували: “Перестаньте вбивати!”.

Довго чинити спротив не вдалося. Силовики дуже швидко зачистили територію. За інформацією тамтешніх ЗМІ, розгін тривав 9 хвилин. Правоохоронці масово садили людей в автозаки, а тим, хто пручався, допомагали кийками.

Після розгону людей силовики не зупинилися. Вони знищили меморіал у пам’ять про загиблих на протестах, який спорудили в центрі площі Змін.

Загалом, за даними правозахисників, у неділю під час акцій протестів по всій Білорусі затримали понад тисячу людей, серед них і журналісти. Крім Мінська, людей везли у відділки у Гомелі, Гродно, Могилеві, Бресті та Новополоцьку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *