Візії

Доведеться застосовувати до вбивць і злочинців принцип transitional justice

Філософ та історик Ярослав Грицак висловив свій погляд на минуле й майбутнє Українського інституту національної пам’яті після відставки харизматичного Володимира В’ятровича:

– Найбільше завдання та найбільший виклик для майбутнього директора інституту є те, що можна назвати «transitional justice» – перехідна справедливість. Це означає, що треба створювати умови та обставини, за яких Донбас і Крим будуть повертатися в Україну. Це створення певної законодавчої системи та практики, яка вимагає сильної історичної експертизи вчених.

Я тут наведу приклад Південно-Африканської республіки, яка пережила цей перехід після ліквідації апартеїду. Тоді довелося судити злочинців, винуватих у цьому, – і щодо багатьох було застосоване оце «transitional justice».

Я багато критикував Володимира В`ятровича, але він виконав велику місію – він декомунізував Україну. Це велика заслуга.

Але далі має бути наступний крок – примирення українців з українцями. Це виклик для будь-кого, хто буде займатися національною пам’яттю. Причому примирення не лише з українцями Донбасу, а між самими українцями у багатьох питаннях щодо історичної пам’яті. Тому стратегія перехідної справедливості не є доброю чи поганою, вона є неминучою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *