Дайджест

Чи розчавить влада “контрабас” до кінця року?

Амбітні плани нової влади одним махом вирішувати проблеми, не відкладаючи на потім, в одних викликають захоплення, в інших – скепсис. Президент Володимир Зеленський пообіцяв знищити контрабанду вже до кінця року. Завдання надскладне, пише Opinion, зважаючи на те, що контрабанду, як і корупцію, повністю подолати неможливо. Їхні прояви є у всіх, навіть найуспішніших країнах. Очевидно, у глави держави і його команди є чудодійні рецепти зі швидкого знищення «контрабасу»?

Від амбітних цілей – до результату

За нетривалий час перебування на президентській посаді Володимир Зеленський неодноразово порушував питання контрабанди. Він мав неприємні розмови з керівниками митниць, демонстрував для широкого загалу свою принципову позицію в боротьбі із цим негативним явищем. Представники Зе-команди також не оминали цю непросту тему.

Ще в липні заступник глави Офісу президента, а нині прем’єр-міністр України Олексій Гончарук оприлюднив план дій боротьби з контрабандою. Зокрема, говорив про незаконні постачання цигарок у Європу та вивезення за кордон лісу-кругляку. Мовляв, з 1 листопада має бути під наглядом чи не кожне дерево: запланована централізована система обліку деревини, адже Україна щорічно втрачає сотні мільйонів доларів. Пан Гончарук обіцяв синхронізувати базу даних із базами сусідніх країн і провести суворе кадрове чищення на митницях.

Як долати негативне явище, мають знати саме представники урядущої партії «Слуга народу». На переконання голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, слід розуміти, що вкладається в поняття «контрабанда». Чи передбачений Кримінальним кодексом злочин із незаконного переміщення зброї, наркотиків, культурних цінностей, чи так званий «сірий імпорт», переміщення товарів поза митним контролем, із приховуванням від митного контролю, підміна товарів чи документів, заниження митної вартості? Боротьба з класичною контрабандою потребує злагодженої роботи не лише митних органів, а й СБУ, якій вона підслідна, і прикордонників, якщо переміщення здійснюється за межами пунктів пропуску.

«Дійсно є складність у налагодженні такої роботи, передусім, через наявність специфічної ділянки кордону на сході країни, де є окуповані території, – зазначив Opinion пан Гетманцев. – Але зважаючи, що у формуванні таких контрабандних потоків залучені великі гравці, більшість із яких відомі силовим структурам, питання подолання такої контрабанди – політична воля, яка нині існує. Із “сірим імпортом” складніше через його різноманітність і необхідність вироблення окремих підходів до кожної конкретної схеми. Деякі організатори таких схем відомі, тому боротьба з ними – питання часу, необхідного для повноцінного перезапуску нових структур, добору кадрів, налагодження робочих процесів і взаємодії. Якщо президент поставив строк до кінця року, то впевнений: усі структури, що мають бути залучені в цій боротьбі, викладуться по максимуму. Важко не погодитися, що контрабанду викорінити складно, особливо зважаючи на визначені нашим президентом терміни, адже вона є в кожній країні. Проте, не ставлячи амбітних цілей, не доводиться сподіватися на будь-які позитивні результати».

«Повністю знищити контрабанду навряд чи вийде, бо це доволі масштабне явище, у якому залучено багато контролювальних і державних органів, а також багато людей, які живуть на кордоні, – наголосив Opinion Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації. – Вони зацікавлені, щоб контрабанда й надалі існувала. Тому, незважаючи на заходи, які закриють схеми і діри, все одно шукатимуть нові способи провозити товари без сплати податків. І стверджувати про те, що контрабанда повністю може бути подолана до кінця року, навряд чи можна».

«В усьому світі контрабанда існує, і знищити її неможливо апріорі, бо вона має різні види і напрямки, може бути дрібною і великогабаритною, – підтвердив Opinion і Віктор Ягун, генерал-майор СБУ в запасі та ексзаступник голови СБУ. – Все, що нині президент може зробити, – підвищити статус підрозділу, знищеного і нині відтворюваного, і створити побільше можливостей для прозорості на кордоні. Усе має бути комп’ютеризовано, більше доступу до баз даних, щоб кожен бачив, хто скільки платить, що завозить, яке маркування».

Не знають, куди нести

Тотальна комп’ютеризація – надзвичайно важлива для боротьби з контрабандою. Вона зводить до мінімуму безпосередній контакт митників та інших державних підрозділів з експортерами, імпортерами, тими, хто перетинає кордон. Прозорість механізму унеможливлюватиме «домовляння», створюватиме рівні умови для всіх.

Реальні досягнення цілком можливі. Ідеться, передусім, про зменшення наявних потоків. Оскільки контрабанда існує завдяки керівникам митниць, які її «кришують», то слід їх замінювати на людей, що не братимуть хабарі, закриватимуть схеми і діри на кордоні. Це потребує внесення змін і в законодавче поле. Також важливе питання технічного забезпечення: використання сканерів, вагомірів та інших способів контролю дозволить відслідковувати процес. За словами пана Несходовського, для повноцінної реалізації цих заходів потрібно десь півтора-два роки, тому істотні результати у боротьбі з контрабандою зможемо спостерігати лише наприкінці наступного року.

У боротьбі залучені митники, СБУ, податкова міліція, прикордонники і навіть Нацполіція. Зловживання й корупція торкнулися кожної із цих служб, тому налагодити відповідну роботу доволі непросто. Загалом, навряд чи варто очікувати якоїсь особливої владної «відмашки» для початку боротьби, вона вже триває. Нещодавно пан Зеленський повідомив, що обсяги контрабанди зменшилися в рази.

«Президент зазначав, що контрабанда зменшилася, адже “вони” стоять і не знають, куди нести, – пояснив Данило Гетманцев. – Загальновідомий факт – участь у схемах та оборудках представників органів держвлади. Не хочу говорити тільки про митників; структур, дотичних до митних процесів, чимало. Через зміну кадрів деяких “мінімізаторів” позбавили необхідних ланок свого ланцюга. Ми всі, і президент також, розуміємо ризик, що такий ефект може бути тимчасовим, поки не “домовляться” з новими кадрами. Тому наше завдання – піклуватися про подальшу відсутність таких домовленостей між службовцями та тими, хто не хоче працювати чесно, залучити важелі закону для неможливості реалізації цих домовленостей. Це спільне завдання для всіх учасників процесів митного контролю та оформлення – і громадян, і декларантів, й інспекторів митних органів та суміжних служб, а також представників силових відомств, яким такі справи підслідні. Намагаємося створити належне правове поле для можливості подолання відомих схем та неможливості створення нових».

Нині не йдеться про конкретні цифри, наскільки або у скільки разів зменшився розмір незаконно переміщуваних через митний кордон товарів, через невідомі обсяги, що були досі й що є нині. Утім, на переконання пана Гетманцева, тенденції вказують на «часи смути» серед окремих «сірих» імпортерів.

Потрібні кадри

«Фактично створена Державна податкова служба, функція передана від Державної фіскальної служби, – повідомив Ілля Несходовський. – Після конкурсів на керівництво у відповідних структурних підрозділах можна буде говорити про її створення повною мірою. Є поточна робота із впровадження нового функціонала, вдосконалення електронних сервісів, інших заходів для покращення роботи служби. Щодо Державної митної служби, то вона вже створена як юридична особа, проте на сьогодні там працює лише одна людина – її керівник. Іде процес створення відповідного офісу реформ, який надаватиме необхідну підтримку. Має відбутися конкурс на нові посади. Також треба враховувати, що Держмитслужба свого часу вливалася в ДФС, а тому часу на відновлення її нормальної роботи знадобиться більше, ніж для Державної податкової служби. Десь наприкінці листопада Держмитслужба розпочне свою роботу, проте проведення конкурсів на посади ще продовжуватиметься».

Саме з реформуванням митної та податкової служб, як наголосив Володимир Зеленський, буде покінчено з контрабандою. Данило Гетманцев погоджується, що без повноцінного запуску двох нових служб складно стверджувати про дієву боротьбу в цій сфері та позитивні зрушення на постійній основі:

«Реорганізація держорганів – процес тривалий. Він не завершується створенням нової юридичної особи – Державної митної чи Державної податкової служб. Це і перерозподіл повноважень, і затвердження кошторису та штатного розпису… Та найголовніше – наповнення штатного розпису реальними людьми, які розділятимуть цінності нових служб та будуть компетентні у виконанні покладених на них завдань. Наразі в законодавчому полі (зокрема, ПЗ № 1066) Верховна Рада намагається врегулювати можливість залучення у нові держоргани посадових осіб належної кваліфікації з одночасним створенням для них гідних умов праці, але й створенням передумов для можливості вимагати належного виконання покладених на них обов’язків».

До кінця 2019 року – кілька місяців. Чи є кому втілювати заплановане в життя?

«Усе ніби свідчить про наявність механізмів подолання рудиментів старої системи, але при реформуванні стаємо перед дилемою: набирати молодих, недосвідчених, не корумпованих чи все-таки спиратися на старі професійні кадри? – зазначив Віктор Ягун. – Чи варто йти за принципом Вацлава Гавела, який казав, що краще п’ять років помилок, аніж 50 років саботажу? Вихід має бути десь посередині. Наприклад, старі кадри використовувати як інструкторів у навчальному процесі. А вже для ухвалення рішень треба набирати незаангажований персонал, не залучений у злочинних схемах. І тоді з’явиться можливість усе-таки подолати цього “монстра”. Поки що бачу тільки бажання, але що будемо мати на виході, ще не зрозуміло».

Збитки для держави і бізнесу, відсутність інвестицій та можливостей для розвитку економіки, знищення конкуренції на ринку, брак робочих місць, низький рівень оплати праці і пенсій – неповний перелік негараздів, породжених корупцією, частиною якої є контрабанда. На думку Данила Гетманцева, зможемо її побороти, якщо кожен матиме змогу працювати чесно, без необхідності заносити в кабінети; повідомляти компетентні органи про вимагання хабарів, будучи впевненим, що для здирників настануть відповідні наслідки; а посадовці зрозуміють неминучість передбачених законом наслідків за вимагання чи отримання хабарів.

Чи з’їсть теля вовка?

Opinion поцікавився у відомих українців, чи вірять вони в те, що контрабанду невдовзі вдасться подолати.

Анна Бабінець, керівниця агенції розслідувань «Слідство.Інфо»:

«Не вірю, бо в кожній, навіть дуже розвинені країні, контрабанда існує тією чи іншою мірою, як і корупція. В Україні і контрабанда, і корупція, на жаль, дуже масштабні. Боротися з контрабандою треба системно і за чітким планом, я наразі такого від нової влади не бачила і не чула. Заява ж про подолання контрабанди до кінця року звучить для мене як популізм».

Олександр Карпенко, заступник голови Міжнародної громадської організації українців «Четверта хвиля»:

«Не вірю. Будуть яскраві акції, можливо, посадки, звільнення, оплески. Але ефект від цього буде невеликий. Контрабанда – важлива частина кланово-олігархічної системи. 100 днів показали, що нова влада не має системного плану щодо цього».

Віктор Цвіліховський, Opinion

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *