Візії

Морально здеградовані й духовно бідні політичні авантюристи прикинулися русинами

На обіцянку одіозного президента Чехії Мілоша Земана обговорити провокативне питання політичного русинства з президентом України Володимиром Зеленським відреагував український письменник Костянтин Коверзнєв.

“Русини – це самоназва українців з часів давньої Русі, – вважає К. Коверзнєв. – А під час національної революції 1917-1918 років політична еліта країни остаточно відмовилася від цієї назви на користь “українці”, не в останню чергу тому, щоб не було плутанини в головах людей через масовану російську імперську пропаганду. Адже Київ як мати міст руських – це одне, а як мати російських міст – це зовсім інше…”.

“Я був знайомий з відомим закарпатцем, талановитим вченим-філологом Олексою Мишаничом, який був твердо переконаний, що політичне русинство спрямоване на відрив Закарпаття від України і штучне утворення із закарпатських українців нового народу, і на підтвердження своїх ідей він написав декілька книг, що не залишають каменю на камені від політичного русинства”, – заявив Коверзнєв.

На його думку, “Москві буде дуже вигідно, щоб русини – це була не самоназва українців в стародавні часи, а щоб русинами називалася купка морально здеградованих і духовно бідних політичних авантюристів, які роблять профанацію, тобто без відповідних знань у лінгвістиці беруться кодифікувати нову русинську “мову”.

Коверзнєв звернув також увагу на те, що в першій половині ХХ століття відбувалася активна мадяризації закарпатських русинів. “У цьому процесі брало активну участь уніатське духівництво, – сказав він, – думаю, отець Димитрій Сидор діє в традиціях своїх попередників, однак він на ментальному рівні поставив собі мету значно глибшу і фундаментальнішу: розірвати духовний зв’язок не тільки закарпатських русинів із українцями, але і зв’язок усіх українців зі своїм історичним минулим”.

Нагадаємо, що Земан під час зустрічі з делегацією аферистів-русинів у Празі погодився виступити посередником між Києвом і закарпатськими русинами, які, за їхніми словами, вимагають свого офіційного визнання як окремого народу і статусу автономії для своєї території.

Мілош Земан пообіцяв обговорити це питання з новим президентом України Володимиром Зеленським. При цьому президент підкреслив, що зміна системи централізації – виключно внутрішня справа України.

У складі делегації політичних аферистів був і священик Димитрій Сидор, який раніше отримав умовний термін ув’язнення в Україні за посягання на територіальну цілісність країни.

ЗМІ неодноразово повідомляли, що діяльність Димитрія Сидора фінансується Кремлем для дестабілізації ситуації на Закарпатті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *