Дайджест

Президент призначатиме для киян свого “гауляйтера”

Нардепи оновлюють Закон “Про столицю України – місто-герой Київ”. Пропонують віддати більше влади в райони, але в той же час голову Київської міськадміністрації з величезними повноваженнями призначатиме президент.

Законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про столицю” був зареєстрований у Верховній Раді 13 вересня. Днями оприлюднили повний текст документа. Пропоновані нововведення викликали чимало критики – видно, що документ поки що дуже сирий. А найцікавіше приховано в кінці: на 8 грудня 2019 року мають бути призначені перевибори мера і Київради. Кардинально змінити пропонують і структуру управління столицею. З позитивних моментів можна відзначити повернення райрад, які були ліквідовані в 2010 році.

“Це поверне киянам право на ефективне місцеве самоврядування”, – пояснюють розробники.

Але водночас відповідно до законопроекту “останнє слово” завжди залишатиметься за головою КМДА, який призначається президентом. Мало того, його, на відміну від мера, пропонують наділити низкою нових повноважень. Наприклад, це узгодження призначень і звільнень керівників розташованих в Києві держпідприємств. Але головне, що він буде мати право перевірити абсолютно будь-який акт місцевого самоврядування (тобто рішення Київради, райради, мера), призупинити і оскаржити його, якщо він “не відповідає інтересам” киян.

З цього приводу вже різко висловився глава фракції “Солідарність” у Київраді Андрій Странніков: “Призначений зверху і непідзвітний киянам “гауляйтер” одноосібно визначатиме, чи відповідає рішення обраного жителями колегіального органу їх “громадським інтересам”. І якщо йому раптом здасться (а крім суб’єктивної думки голови КМДА інших підстав законопроект не передбачає), що рішення якоїсь з райрад не відповідає “інтересам суспільства”, то він має право зупинити це рішення. Більш того, жоден з актів місцевого самоврядування не вступає в силу, поки не закінчиться термін на оскарження головою КМДА цього акту (від 7 до 30 днів). А відповідальності за незаконну зупинку рішення ради або міського голови не передбачено”.

Розмито прописані в законопроекті повноваження райрад та Київради, де-не-де їм “віддають” дублюючі функції. Наприклад, райради зможуть встановлювати “єдині умови і обмеження забудови земельних ділянок”, а Київрада – “правила забудови”.

“Судячи з настроїв у парламенті, в документ ще вноситимуться зміни, – упевнений політолог Володимир Фесенко. – Про необхідність його ухвалення говорять ще з серпня. Але я навіть би не аналізував зміст цього документа. Чому? Його мета і функція дуже прості – створити привід для дострокових виборів у Києві. І все. Це інструмент, щоб змінити владу в місті, поставити свою людину замість Кличка і сконцентрувати владу в столиці в одних руках”.

За словами політолога, для багатьох озвучених в проекті реформ в структурі міської влади потрібні зміни до Конституції. Водночас він не виключає, що закон все-таки буде прийнятий.

Що у столиці зміниться кардинально

1. Посади мера і голови КМДА розділяються.
2. За Київського міського голову (мера) голосують на виборах.
3. КМДА наділяють контрольно-наглядовими та координаційними функціями. Голова КМДА призначається і звільняється президентом за поданням Кабміну. Він перевіряє всі акти органів місцевого самоврядування, може призупинити їх дію і опротестувати.
4. У Київраді буде 84 депутата замість 120. У компетенції: земельні питання, організація роботи транспорту, будівництво та ремонт доріг, містобудування, організація надання компослуг та інші.
5. Згідно із законопроектом, Київрада повинна створити свій виконавчий орган. При цьому одночасно зазначено, що виконавчу владу здійснює КМДА.
6. Повернуться райради. Але перші вибори в них призначать тільки після прийняття Закону про адміністративно-територіальний устрій України. Не прописана чисельність депутатів.
7. Райрадам віддають питання освіти, культури, містобудування, озеленення і благоустрою, ремонтів, торгівлі та інші.
8. Через півроку після вступу в силу Закону Кабмін повинен повністю ліквідувати РДА. Замість них райради повинні створити власні виконавчі органи, в тому числі вибрати голів виконкомів.
9. У районах також КМДА може створити свої представницькі органи. Процедура їх створення, повноваження та чисельність не прописана.

Нагадаємо, раніше мер Києва Віталій Кличко був знятий з посади голови Київської міської державної адміністрації.

“Сьогодні”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *