Візії

Більшовицький режим взяв видатну співачку в заручники

23 вересня – день народження видатної співачки, володарки лірико-драматичного сопрано Соломії Крушельницької (1872-1952).

Про це нагадує на своїй сторінці у Фейсбук державний діяч Ігор Шаров.

Співачка народилася в сім’ї українського священика, і батьки вчасно помітили талант своєї дитини: дівчина вже в 10-річному віці співала в хорі «Руської бесіди» в Тернополі. Після навчання в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики» та в Тернопільській класичній гімназії 19-річною вступила до Львівської консерваторії.

Перший оперний дебют молодої співачки відбувся 15 квітня 1893 року – Крушельницька співала на сцені Львівського міського театру Скарбека.
Маючи пропозиції співати в польській опері, Соломія Крушельницька обрала вірний шлях: поїхала вдосконалювати вокальне мистецтво до Італії.

За всю свою кар’єру співачка виконала понад 60 оперних партій. Вона співала на сценах провідних театрів світу, зокрема в Одесі, Варшаві, Петербурзі, Парижі («Гранд-опера»), Неаполі, Римі, Мілані («Ла Скала»), Каїрі, гастролювала по Північній і Південній Америці. Партнерами на сцені в Крушельницької були знамениті Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін.

У 38 років Соломія Крушельницька вийшла заміж за мера міста Віареджо Чезаре Річчоні – аристократа, витонченого знавця музики. Подружжя мешкало на віллі, яку назвали «Саломеа».

У 48 років Соломія Крушельницька завершує оперну кар’єру і зосереджується на камерних виступах і викладанні.

Після смерті чоловіка, у 1938 році, співачка їде на батьківщину, але розпочинається війна, Західну Україну захоплює СРСР, і співачка не має змоги повернутися до Італії.

Більшовицький режим фактично взяв Соломію Крушельницьку в заручники, пише Ігор Шаров. Її будинок у Львові націоналізували, а сестрам Крушельницьким залишили тільки декілька кімнат. Примусили переписати віллу в Віареджо на користь радянської держави.Звання професора Львівської консерваторії їй дали лише за місяць до смерті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *