Візії

Романтизація шаленого кохання – насправді небезпечна пастка

На продовження дискусій про музику і про музичний успіх. Я цікавилась французьким шансоном, і ще кільканадцять років тому мене дивував гучний успіх Карли Бруні – тоді ще не першої леді Франції, а колишньої моделі зі скандальною репутацією і співачки-шансоньє. Після того як вона завершила модельну кар’єру і розпочала музичну, її перший альбом розійшовся у Франції астрономічними накладами. Я не могла зрозуміти: що вони всі в ній знаходять??

Карла переважно пише собі пісні сама, причому, як я можу судити з підрядників, у неї справді цікаві, осмислені тексти. Музика стильна. Але вокальних даних у неї… ну… трохи більш ніж нуль. Вона це компенсує як може: добрим слухом, елеґантною вимовою, сексуальним похрипуванням і придихами.

Карла з дуже багатої родини, її батько – бізнесмен і оперний композитор, два в одному. Мати – піаністка. З таким бекґраундом добра музична освіта їй була ґарантована. Однак слава до Карли прийшла насамперед як до моделі. З її розрізом очей її не назвеш класичною красунею, але шарм у ній, безперечно, є. Мені подобається фото, на якому вона трохи нагадує молоду Одрі Гепберн.

Ще до її одруження з французьким президентом Ніколя Саркозі вся Франція пліткувала про її любовне життя. В неї були романи з Міком Джаґґером і Еріком Клептоном. Та найгучнішою стала історія з тим самим Рафаелем Антовеном, якому присвячена чи не найвідоміша її пісня. Недоброзичливці твердять, що, перш ніж закрутити з ним роман, Карла була коханкою його… батька, заможного видавця Жан-Поля Антовена. А сам Рафаель, хоч і молодий, та був уже одружений з Жюстін Леві, дочкою французького публічного інтелектуала, медіазірки – Бернара-Анрі Леві (який, до речі, після повномасштабного російського вторгнення виступив на підтримку України). Леві був другом юності Антовена-старшого, і вони одружили своїх дітей у досить юному віці. А потім сталася Карла. Втім, сама Карла заявляє, що ні, з батьком Рафаеля вона просто товаришувала, а Рафаель і без неї планував розлучення з Жюстін.

Так чи інак, Рафаель покинув Жюстін (гарненьку, між іншим!) і зійшовся з Карлою. В Карли народився від нього син Орельєн. А Жюстін написала книжку під назвою “Нічого серйозного” (“Rien de Grave”), в якій, змінивши імена всіх персонажів, розповіла про свій шлюб і про той розпач, в який вона впала через зраду. Карлу вона там змальовує як хижачку. Ця книжка теж розійшлася величезними накладами, як і музичний альбом Карли Бруні. Достатньо буде сказати, що за продажами у Франції вона перевершила міжнародний бестселер тих років – “Код Да Вінчі” Дена Брауна. Цей успіх допоміг Жюстін не лише пережити особисту драму, а й вийти з тіні свого відомого батька – адже попервах у ній бачили просто дочку Бернара-Анрі Леві, і лише ця сповнена чесної саморефлексії книжка зробила її у сприйнятті французів самодостатньою авторкою.

Мені цікаво було б прочитати книжку Жюстін. Наразі читала тільки огляди і відгуки, і вони інтриґують. Судячи з усього, вона, бувши молодою дівчиною, щиро кохала свого такого самого юного чоловіка і багато чим жертвувала заради нього. Дуже любив свого сина і зраджений батько Жан-Поль Антовен: коли його друг Бернар-Анрі Леві дорікав йому, що він, теж маючи талант філософа, так і не написав жодного великого твору, той відповів, що його найкращий твір – це Рафаель. Батько не розірвав із сином стосунків навіть після того, як той зійшовся з Карлою. І лише після того, як автобіографічну книжку видав сам Рафаель – двадцятьма роками пізніше після початку історії з Карлою, – батько був настільки обурений тим, що він там понаписував, що публічно зрікся непутящого сина.

Зрештою, Рафаель із Карлою розсталися у 2007 році, після кількох років стосунків, і незабаром після цього весь світ познайомився з нею вже як з першою леді Франції.

Карла – суперечлива постать: епатажна в молодості, оповита скандалами, відверта апологетка полігамії, з віком вона стала дуже статечною дамою, яка бездоганно дотримується світського етикету. Як співачка вона зробила декілька елеґантних реверансів у бік ретро-естетики – заспівала кавери на відому кантрі-пісню “Stand By Your Man”, яку ненавидять феміністки, і на прекрасну “The Winner Takes It All” гурту “ABBA”. Це було сміливо з її боку, адже всі пам’ятають дзвінкий і сильний вокал Аґнети Фельтскуґ. Одні дорікають Карлі, що вона зіпсувала цю річ; інші дякують їй за її власну, ориґінальну версію і за сам жест поваги до класики.

Жюстін Леві, перехворівши на Рафаеля, завела нові стосунки, і вони, як писала вона сама, набагато здоровіші, ніж її дівчаче шалене кохання. Але є враження, що в її душі довго залишався присмак гіркоти. Зрештою, лише цьогоріч, у 2023-му, вона одружилася з чоловіком, який був поряд із нею всі ці роки, від якого вона народила двох дітей, – із режисером Патріком Міллем.

Цікаво, чи дійшла вона у своїй книжці висновку, що романтизація шаленого кохання, до якої нас підштовхує чи не вся наша популярна культура у вигляді пісень і кінофільмів, – насправді небезпечна пастка, яка багатьом коштує психічного здоров’я і успішного гармонійного життя?..

Іноді, читаючи про чергову любовну трагедію чи драму, я вигукую: от якби скасувати оце все ваше кохання, щоб воно не псувало людям доль! Кенсельнути, як кажуть нині. А залишити тільки дружбу і секс, ну, для тих, кому він потрібен сам по собі. Але мій друг заперечує: це те саме, що скасувати автівки на підставі того, що багато людей гине в ДТП. Або залишається скаліченими.

…Я переслуховую пісню “Raphaël” – із того самого мегапопулярного альбому – і ловлю себе на тому, що мені вже навіть не заважає відверто слабкий вокал Карли:

“Чотири приголосні і три голосні – це ім’я Рафаель.
Я шепочу його і кожна літера мене захоплює…
Нема насолоди, нема іскри, нема пустощів без Рафаеля,
Дні без нього тьмяні, а ночі ще нудніші.
Без турбот, без прелюдій, без обіцянок вічної вірності –
Тільки кохання в нашому ліжку, тільки наші життя в кольорах веселки, – Рафаель…”

Люцина Хворост

Фото: Torsten Silz/DPP/GlobalLookPress

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *