Політвернісаж

Кравчук протягнув руку, а Чорновіл туди плюнув…

10 січня 1934 року народився Леонід Кравчук

Він сам любив цей анекдот про себе, бо розказував його під час візиту в одну з балтійських країн. Про те, що росіянин і американець прийшли мокрими під дощем, а Кравчук – сухим. Питають: як? Каже: «А я між крапельками».

… Схоже, він так і все життя пройшов між краплями – волиняк, який малим знав про УПА, став одним з головних комуністів України. Комуніст, який фактично сприяв утвердженню Народного Руху (хоч і не за своєю, може, волею) і який розвалив СРСР. Перший президент незалежної України, який не чіплявся за посаду, а пішов з неї через півтора роки. Вляпався в оборудки російсько- єврейського клану (пам’ятаєте антинатівські організації і акції, в яких Медведчук та Суркіс використовували першого президента, як ляльку?). Підозрюють у продажі чорноморського торгового флоту, але ніхто не сумнівається у його державницькій загалом позиції. Обивателям запам’ятався “кравчучкою», з якою виживали мільйони пересічних українців. Але ніколи не сумнівався у перемозі України.

Це тепер, з позиції свіжого українського патріота, у якого за плечима 32-річна історія незалежності України, можна сміло ганити Леоніда Кравчука з лабораторно правильних постулатів. Але кожну людину треба судити, виходячи з обставин її життя. Як там кажуть якісь східні народи: «Щоб судити чоловіка – походи в його черевиках».

Леонід Кравчук прийшов до ідеї незалежності не зразу, але цікаво, що ще в січні 1991 року, тобто за вісім місяців до проголошення Незалежності, напросився у Давосі на таємну зустріч з тодішнім прем’єр- міністром Польщі і ошелешив його питанням: «Чи визнає Польща Україну, якщо вона проголосить незалежність?». Нагадаю, що ще за кілька тижнів до 24 серпня 1991 року президент США Джордж Буш виголошував у Верховній Раді агітацію за збереження СРСР, яку в’їдливо потім назвали котлетою по-київськи.

З Народним Рухом секретар ЦК так вів дискусії, що і сам дурнем не виглядав, і авторитет НРУ за перебудову ріс, як на дріжджах. І навіть на з’їзд Руху прийшов – коли ж йому почепили на піджак жовто-блакитного значка, не роблячи скандалу, зняв піджак (не значок!) і повісив його на бильце стільця. Коли ж переміг на виборах Чорновола – запропонував тому стати прем’єр-міністром, бо для комуністів колишній ідеолог компартії уже був зрадником, а на когось же треба було спертися президенту будувати нову Україну. Але Чорновіл …відмовився, заговоривши про опозицію. За образним висловом Левка Лук’яненка, Кравчук протягнув руку, а Чорновіл туди плюнув.

Проте частина рухівців саме за нетривалої каденції Кравчука потрапила в обласні адміністрації – щоправда, тільки на гуманітарні напрямки. Економіка лишилася недосяжною для рухівців. У Чернігові команда рухівців на чолі з Валерієм Сараною змогла багато, але це тема окремої розмови. Сергій Соломаха, Лариса Куровська, Юрій Соболь, Іван Чех, Володимир Єрмак, Петро Шейко, Віктор Молочко, Петро Кулініч і я з ними – але це все гуманітарна сфера. Важлива, та все ж не економіка. Що не завадило комуністам висунути брехливий лозунг «Спасіба Руху за разруху!».

Я ж пригадую Кравчука, який ще раніше приїхав у Чернігів на розбірки, викликані «ковбасною революцією». В обкомі партії (ясно – якої!) проходила зустріч з лідерами неформалів (так нас тоді називали). Говорили усяке – часто обтічне. Але коли я прямо сказав буряковому від обурення моїм юнацьким нахабством першому секретарю обкому компартії Леоніду Палажченку щоб ішов разом з бюро у відставку – настала грозова тиша, але в очах завідуючого ідеологічним відділом ЦК Леоніда Кравчука я помітив сяючі вогники. Він наче чекав саме такого радикалізму! Тож я й не здивувався, коли геть згодом Кравчук на вимогу радикального Дмитра Павличка поставив у ВР на голосування Акт проголошення незалежності України.

А якою була обстановка тоді – характерний епізод: коли Кравчук прилетів із Біловезької Пущі, де з Єльциним та Шушкевичем підписав документ про ліквідацію СРСР, і назустріч йому біля резиденції вийшли озброєні люди, він подумав: «Все, арештують!». Бо ж вся влада була в руках генсека КПРС Горбачова і комуніст- функціонер Кравчук знав, як партія розправлялась з інакодумцями. Але капітан сказав: «Пане президенте, ми прийшли вас охороняти!». Хоча підозрюю, що він все ж назвав його не паном, а товаришем…

…Кажуть, Кравчук не дружив ні з ким. Схоже на те, бо на відкриття пам’ятника на його могилі прийшли лишень Суркіс, Льовочкін, з якогось дива Рєзніков та за посадою голова ВР Стефанчук. І ця крапля «друзів» була найбільш важкою на білому фоні його надмогильного портрета. Хоча, з іншого боку – хіба ж багато лишиться друзів, коли тобі вже 90?!

Василь Чепурний, літератор

Світлина з відкритих джерел

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *