Візії

Моя країна не є ортодоксальною…

Вчора на курсах Functional Skills викладачка показувала ролик про orthodox Christmas, що відбувається 7 січня.

Звісно, у відео була московська Красная площа, на тлі якої дикторка з відчутним акцентом розповідала про цей шоковий факт, посилаючись на відмінність між юліанським і григоріанським календарем.

“Так само 7 січня святкують Різдво не тільки в Росії, але і у більшості ортодоксальних країнах, таких як Україна, Румунія, Казахстан, Білорусь, Сербія”, – каже дикторка.

Як у тому анекдоті: “ти би не витримав, він би не витримав, я витримав”. Сиджу мовчу: мета заняття – підвищити рівень англійської в кожного учасника групи і підготувати нас до складання іспиту, а не “встановлення істини” чи “просвітництво”.

“Але в окремих ортодоксальних країнах, таких як Греція, Різдво святкують разом з усім світом, 25 грудня”, – завершує дикторка ролик.

І тут викладачка питає групу: “Ви колись чули про ці amazing facts?”

Тут я, глибоко зітхнувши, кажу: “Це правда, що деякі країни з потужним впливом ортодоксальної церкви святкують Різдво 7 січня. Але, швидше, саме вони є винятком, аж ніяк не Греція – більшість помісних церков перейшли на григоріанський календар. Цей процес триває і має тенденцію до збільшення.

Наприклад, у ролику до “ортодоксальних” країн віднесли Україну. Моя країна не є ортодоксальною, а є однією з найбільш релігійно толерантних і відкритих. У нас купа католиків, наприклад, я, багато різних протестантських течій, вистачає мусульман, бо є татари та інші народи, що сповідують іслам, а у грудні в центрі Києва стояла величезна ханука. Протягом років багато українців святкують Різдво 25 грудня, а дехто святкує обидві дати, і 25 грудня, і 7 січня. А з минулого року до загального тренду приєдналося відразу кілька церков.

Але найцікавішим є навіть не це – людина з-за кордону може не знати цих нюансів про релігійну ситуацію саме в Україні. Чи у Білорусі, де багато католиків. Найцікавіше, що до “ортодоксальних країн” віднесли КАЗАХСТАН! Я там народилася і прожила все дитинство, тож повірте мені, це НЕ ортодоксальна країна. Там вистачає слов’ян, але більшість казахів традиційно сповідують іслам. Це не дрібниця і не помилка.

Те, що диктор зарахувала Казахстан до “ортодоксальних країн”, які свякують Різдво разом з Москвою, і все це розповідають на тлі Красної площі та Кремля, красномовно свідчить, що ролик створено на замовлення Москви. Його agenda – окреслити коло “русского міра” в головах тих, хто цей ролик дивиться. В наших головах. І, зауважте, єдина ортодоксальна країна, на яку росіяни ніби не претендують, це здається, Греція. Поки що не претендують”.

А знаєте, чим я пишаюся найбільше у цій промові? Тим, що я не підвищила голос, не дозволила собі “психонути” чи вжити emotive language. Я замінила opinions на facts – і чарівно посміхалася.

Ірина Костюченко, літераторка

Світлина ілюстративна

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *