Політвернісаж

Не чекайте допомоги від центру

Друзі, масштаби піздєца від сьогоднішнього удару по енергетиці складно переоцінити. Союзники не дали нам достатню кількість систем ППО для захисту ключових точок, тому працюємо з тим, що є.

Знищення Трипільської ТЕС плюс попереднє знищення Дніпровської ГЕС, плюс інші знищені об’єкти генерації означають, що у нас тупо не вистачатиме електроенергії вже ось-ось. Не буду грузити вас фізикою про балансуючу енергію. Але якщо нам більше нічого не роз’їбуть (шо вряд лі), то енергії у нас не вистачатиме як тільки потеплішає – бо люди включать кондиціонери. А це ось-ось.

Відбудувати генерацію до зими ми не зможемо ні за яких обставин. Прийміть це як данність. Це неможливо поремонтувати в осяжній перспективі. Грубо кажучи, коли нам торік лупашили підстанції – це можна було швидко відремонтувати. Переставив трансформатор, наліпив проводів, примотав скотчем якусь апаратуру – вже щось. А генерація – це жопа. Не сподівайтесь на швидкий розрул, навіть якщо війна припиниться.

Але є варіант. Це газові генератори енергії. Вони потужніші від вуличних бензинових тарантайок. Грубо кажучи, газові генератори можуть закривати до мегавата, достатньо щоб підтримати енергію для лікарні, вулиці, шось таке. Їх можна ставити на облгазових мережах, тобто у кожному містечку і селі. Вони, безумовно, не порішають проблему роботи великих заводів. Але дадуть можливість підтримувати рівень енергії так, щоб НЕ ВІДКЛЮЧИЛИСЬ НАСОСИ КАНАЛІЗАЦІЇ.

Найважливіше для нас – щоб працювала саме каналізація, щоб з квартир відходило лайно. Бо інакше гамно всюди, тиф, чума, масовий мор.

Сидіти без енергії ми можемо по багато годин у день. Якщо енергія подаватиметься на ваш водоканал хоча б кілька годин в добу – ми виживемо. І рано чи пізно своєю тараканною виживаємістю замахаємо рашистів в усмерть.

Але для цього всім місцевим громадам треба прямо зараз бігом включитись в пошук за кордоном газових генераторів малої і середньої потужності (великі можна просто не встигнути встановити до зими – бо це все-таки інженерний процес). Мова йде про десятки та сотні тисяч доларів. Тобто треба забити навіть на ремонти шкіл і лікарень, нічого, потерплять ще рік.

Не чекайте допомоги від центру. Київ реально не допоможе, бо тут досі Галущенко в міністерстві енергетики. Він примудрився рік встановлювати газовий генератор, який нам ще після торішніх обстрілів подарували американці. Для розпилу бабок на встановленні він розпорядився передати ручному “ЕНЕРГОАТОМУ” тему ГАЗОВОГО генератора. Ну і понятно, що атомники рік жували соплі над газовою історією.

Повірте – нічого особистого до Галущенка я не маю. Хєр з нею навіть тією корупцією на тендерній маржі. Але він рукожоп і похоронить нас. Бо те, що рашисти розфігачили нам сьогодні – це реальна біда.

Юрій Ніколов, журналіст

Фото з мережі

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *