АренаПрес-релізи

17-го серпня стартує VI фестиваль Bouquet Kyiv Stage-2023

Після прес-конференції, яку запалановано на 14.00, о 15.00 розпочнуться фестивальні заходи акцією “Червона калина”.
Bouquet Kyiv Stage-2023 стане вдячністю нашим захисникам і, зокрема, мистцям, які сьогодні захищають Україну на фронті.

Акція “Червона калина” має вшанувати пам’ять про митців, які віддали своє життя за Україну у великій війні. О 15:00 у саду Софії Київської висадять дерево калини. Акцію супроводжуватиме спів хору хлопчиків та юнаків Київського державного музичного ліцею імени Миколи Лисенка.

«На жаль, багато мистців віддали за Україну найдорожче – своє життя, і це непоправна втрата для їх рідних, друзів та української культури в цілому. Сьогодні ці Герої мали б бути учасниками нашого фестивалю, чи представляти українську культуру світу, чи створювати нові проєкти, але їхнє життя обірвала війна. Життя Мистців, загиблих на великій війні, продовжується в їхніх творах, у нашій відповідальності перед ними та нашій світлій пам’яті про них», — зазначають організатори — команда культурного центру Дім «Майстер Клас».

Також цього дня відкриються два виставкові проєкти:

О 16:00 відкривається виставка “Протистояння” Олександра Дубовика.
У «Хлібні» презентують виставку «Протистояння» Олександра Дубовика, видатного художника, мислителя, якому зараз 92 роки, і він плідно працює. В експозиції представлять як роботи минулих років, так і нові полотна, написані художником під час війни, коли він свідомо залишався в Києві з перших днів повномасштабного вторгнення. Вся творчість Олександра Дубовика базується на філософії Білого Букету – квантовій ідеї, цілісності і верховенстві об’єднання. Сама філософія і власне символ Букет створені художником і подаровані світу, а також цьому фестивалю, визначили його назву та зумовили його головну ідею.

О 16:30 відбудеться відкриття виставки «Музей Фрагментів Війни».
“Музей фрагментів війни” фіксує історії звичайних людей, військових, волонтерів через їхні особисті речі, які стали артефактами. Артефакти, що були зібрані командою проекту під час експедицій у деокупованих областях України, будуть представлені у прозорих кубах, а через QR-код можна почитати історії їхніх власників.

Музичну програму у Софійському соборі о 17.00 відкриє концерт музики українських композиторів «Agnus Dei» у виконанні знаної скрипальки Мирослави Которович та зіркового сопрано Сусанни Чахоян в супроводі камерного ансамблю «АРТЕХАТТА». Диригент – Оксана Мадараш.

Також цього дня стартують майстер-класи з вибійки та створення спільного унікального рушника за цією технологією XII століття. Майстер класи проходитимуть протягом чотирьох днів фестивалю.

О 18.00 запланована Бесіда під Ясенем з Пітером Померанцевим

Завершить програму першого дня Bouquet Kyiv Stage 2023 17 серпня о 19:30 джазовий концерт Imagine у виконанні джазової співачки Назгуль Шукаєвої у супроводі Національного президентського оркестру (диригент – Максим Гусак) у Софійському саду. У програмі – світові джазові стандарти та українські хіти.
Фестиваль Bouquet Kyiv Stage пройде вшосте і триватиме з 17 по 20 серпня. Тема цьогорічного фестивалю — «Дорогу підкорює той, хто іде!».

Фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage-2023 традиційно складатиметься з музичної, виставкової, театральної, екскурсійної, дитячої, кінопрограми та бесід під ясенем. Впродовж чотирьох днів фестивалю будуть представлені мистецькі проєкти, більшість з яких була створена під час великої війни, тому вони мають особливу цінність. У фестивалі візьмуть участь митці, які сьогодні знаходяться в лавах ЗСУ, та ті, хто в тилу активно пропагують українську культуру.

Загалом у музичній частині фестивалю відбудеться 12 концертів. 19 серпня стане Днем Музики Валентина Сильвестрова, який об’єднає фортепіанну, вокальну, хорову й електронну музику видатного композитора. А фінальним акордом 20 серпня о 19:30 буде концерт до 30-річчя ансамблю солістів «Київська камерата», присвята Валерію Матюхіну (1949-2023).
Цьогорічний КіноБукет сформований за загальною темою «Культура vs війна» та включатиме понад 30 фільмів. Серед них 25 короткометражних стрічок, прем’єри документальних фільмів про митців на війні з циклу «Культура vs війна» (19 серпня о 18:00) – Сергія Жадана, Тараса Компаніченка, Влади та Костянтина Ліберових, а також допрем’єрні покази повнометражних картин «Я і Фелікс» Ірини Цілик (18 серпня о 17:30), «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова (20 серпня о 12:00) та «Відблиск» Валентина Васяновича (20 серпня о 18:00). У рамках проекту «Культура vs війна» буде представлена фотовиставка Влади та Костянтина Ліберових та фотовиставка кіно оператора Сергія Михальчука, який зараз служить у лавах ЗСУ.

Театральна програма представлена виставою “У темряві” за участі Катерини Кістень та Ігоря Рубашкіна (19 серпня о 15:00).
Екскурсійна програма (20 серпня о 16:00) відкриє таємниці Софійського собору та розповість його тисячолітню історію. Екскурсійна програма пройде у музичному супроводі ансамблю Благовість

Також на Bouquet Kyiv Stage у суботу та неділю пройдуть дитячі майстер-класи з виготовлення оберегів для наших захисників.
Цьогоріч у бесідах під ясенем візьмуть участь митці, які сьогодні захищають Україну безпосередньо зі зброєю в руках, а також ті, для кого зброєю є мистецтво. Серед учасників бесід будуть також волонтери і громадські діячі.

«Сьогодні ми проходимо історичний, героїчний марафон. Ми не знаємо, який ще шлях попереду, однак наша ціль – це 603 628 км2 вільної України. Щоб подолати цю дистанцію, ми маємо бути сильними, зібраними, цілеспрямованими, і добігти до фінішу всі разом, підтримуючи один одного. Дуже важливо, що цей шлях від початку війни пліч-о-пліч ми пройшли з митцями, які створили багато світлих і життєствердних проєктів, – в цьому наша сила та єдність», — говорять про Bouquet Kyiv Stage-2023 його організатори — команда культурного центру Дом «Майстер Клас».

Вхід на фестиваль традиційно за вхідним квитком у музей “Софія Київська”. Реєстрація потрібна лише на концерти, які відбудуться у Софійському соборі.

Підготувала Анна Лобановська

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *