Арена

Для когось війна – не трагедія і виклик, а шанс особистого збагачення

Весь минулий рік минув у пошуках всього.

В принципі, і 2023 не приніс особливого полегшення.

База починалася з форми, якої не було і без неї військо – не регулярна армія.

Ні, ми сильно не ремствували. Заспокоювали особливо гарячих: «ти повинен зрозуміти, що якщо армія впродовж декількох місяців зростає з 200 000 до 1 млн – нічого не вистачатиме. А як готувалися, ти сам добре знаєш».

Саме тому на фото ЗСУ виглядає строкато: піксель, мультикам, турецька форма, британка і т.д.

Чого гріха таїти, навіть українські офіційні особи, які, пороху не нюхавши, з якогось дива командно виряджалися у військовий однострій, перевагу віддавали оливі і мультикаму, а не пікселю, хоча останній був би логічнішим, раз пішла така «мода» на переговорах.

Але, коли читаєш чергове розслідування Юрія Ніколова на “Дзеркалі тижня” про закупівлю форми для українських вояків – шляк трафляє. Безумовно, для когось війна – не трагедія і виклик, а шанс особистого збагачення. Бачу, війна не те що не навчила, а деяких зробила ще гіршими.

За минулі півтора року українські бренди М-Тас і Абрамс почали шити дуже сучасну і зручну піксельну форму. Якість ж форми в ЗСУ кращою не стала. І її далі бракує. Я вже не кажу, коли на військову частину, де абсолютна більшість великі козаки, привозять половину взуття 38 розміру. І наче взуттям забезпечили, але доводиться знову йти в магазин чи випрошувати в волонтерів.

Цікаво, що ціна в брендових магазинах дешевша, аніж в оптових закупівлях Міноборони. А як формується ціна одягу і який маркап – тема окремої дискусії.

Та й вартість зсушної броні і шоломів невідомих виробників у порівнянні з наявними на ринку – не на користь перших. Я вже не кажу про вагу, коли на другий км пішої прогулянки магнітами України ти добре відчуваєш кожні додаткові грами спорядження.

Дуже би хотілося, щоб ми нарешті від корупційних скандалів перейшли до системної роботи: від форми і до Skynet.
Бо коли ми згадуємо про заступників Рєзнікова і забуваємо про заступників «від Єрмака» – звільнення лише частини корупціонерів кращою систему не робить.

Кадрові каруселі ганьби щопівроку на митниці, податковій, БЕБ, АРМІ, держкомпаніях і міністерствах – сильнішою економіку не роблять.

Теза, яка заполонила останніми тижнями коридори Банкової: «активна фаза війни завершилася», мало того, що дивно резонує з проваленою ініціативою про завершення війни в окремо взятій голові – є вкрай недалекоглядною і наївною.
Кожна незавершена війна веде до ще більшої наступної. Особливо, коли твій сусід Росія.

П.С. Щиро розчулила заява РНБОУ з рекомендаціями щодо роботи ТЦК. Щоправда, до чого тут Залужний – ніхто не зрозумів. Йому, що, тепер Сирського за цей бардак звільняти?

Зате, я так розумію, замість санкцій по Портнову, РНБОУ займеться мобілізацією.

Шановне панство, будь-яке посилене залучення правохоронних органів до роботи інших державних інституцій призводить лише до подвоєння обсягів корупції.

Доведено митницею.

Професійною роботою повинні займатися не «нові обличчя», а виключно люди, яким за це платять зарплату. І які несуть персональну відповідальність за результати своєї роботи.

А з корупцією в ТЦК все дуже просто – зруйнуйте корупційну вертикаль, введіть електронну систему обліку і призначте Єрмака відповідальним. Останнє – жарт, він давно і так все контролює.

Володимир Омелян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *