Політвернісаж

Естетично мертві русофільні простори

Трохи скажу про досвід, прожитий останньо у Белґраді.

На контрасті дуже відчутно, якими ж ідейно та естетично мертвими є усі ці русофільні простори. І холодно всередині при думці, від якої гнилої туші ми змогли відірватися – а якби ні? Усі ми – і українці, і поляки – не змовляючись, говорили про те, що атмосфера в місті така, ніби машина часу закинула у минуле: поляків у їхні дев’яності, нас – у ранні, глухі кучмівські двотисячні. І жоден Мілорад Павич, Ґоран Петрович або Кустуріца (часів, коли ще був нешкідливим веселим їбаньком) в анамнезі не годен цього відчуття перебити.

Політична агітація воєнних злочинців на лед-екранах, написи “Ратко Младич – герой” та “убий гея” (там, правда, було інше слово) на міських стінах, групки хлопців із голеними головами і в берцях, від яких інстинктивно хочеться перейти на інший бік вулиці – чи ж не орлики Шешеля. Багато разів повторюються ретельно зроблені мурали “Кад се войска на Косово враті”, неонацистська історія, дуже популярна на рускомірних теренах. Виникло все доволі абсурдно: є псевдофолькова пісня Олівери Катаріни з 1982 року, “Єчам жнєла Косовка дєвойка”. Там трохи відовданські мотиви, але загалом більше любовні. Аж якось у 2018 році її виконував хор призренських богословів, на сцену до них піднявся контроверсійний митрополит Амфілохій. Той, який, зокрема, називав белґрадський прайд “отрутою, страшнішою від урану” і засуджував автокефалію ПЦУ. А тоді він поспівав разом із хором сконструйовану у власній голові версію пісні, де й були слова про повернення війська у Косово. Історія понеслася анонімними пабліками, де пісню в такому варіанті назвали автентичною, забороненою комуністами у 1945 році. Її взяла в репертуар чорногорка Даніца Нікич, яка регулярно співає для сербських силовиків і виступала у 2022 році на дєньпобеди у москві. Тепер це гасло розгортають ультрас на трибунах стадіонів, графіті ці виростають як гриби, у тому числі в багатьох містах на болотах. Коли белґрадські активісти спробували замалювати одне з них – були оштрафовані.

Президент Вучич на тлі всього у 2022 році відправив розлогого мейла у штаб KFOR, базованого нині в Косово, з питанням, чи може туди повернути тисячу сербських військових і поліцейських. Відповіли, звісно, що не може, але ми ж добре знаємо, що таке нікого не зупиняє, коли прийде час.

Ну, це так, один із кейсів, аби проілюструвати, про що мені йдеться.

Тому форум “Po prvi put”, що відбувся у співпраці Польського інституту в Белґраді та Українського інституту – важливий. Важливо, що в країні, яка не відрефлексувала нормально колективної провини, і саме тому вибудовує антинатівську ідентичність і липне до росії, в країні, де опозиційні рухи верифікуються урядом і допускаються до слова тільки тоді, коли не становлять небезпеки, де напруження перед парламентськими й місцевими виборами 17 грудня можна було різати ножем у повітрі, розгорнулася ця польсько-українська історія. Що приїхали люди, здатні рефлексувати і вести діалог, навіть крізь очевидні взаємні історичні травми. Не те щоб я щиро вірила, що нинішню Сербію можна врятувати – остаточне рішення про самогубство приймає, власне, завжди самогубця, а припадання до російського материнства саме самогубством і є. Але можна бодай спробувати частково розчинити цей русофільський тромб посеред Європи, який знову загрожує дорогій для мене Боснії, та й для усіх загалом нічого хорошого не несе. Тим паче, там є відділення україністики на університетському філфаку, яке працює в умовах шаленого тиску, є прекрасні студентки, які вивчають українську і носять на грудях синьо-жовті прапорці, наражаючись на небезпеку, є мистецькі ініціативи, які намагаються зберігати здатність до діалогу. Є, зрештою, наша вперта і відважна амбасада.

Подивимось.

Катерина Калитко, літераторка

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *