Арена

Більшість людей не хоче Московського патріархату – жителі Лохвиці

Про те, як Лохвицька громада ПЦУ бореться із московськими лобістами, йде мова в розслідуванні кореспондентки “Укрінформу”.

Найбільш гучною історією останнього часу стала ситуація у Лохвиці, коли матері загиблого на війні захисника в Благовіщенській церкві УПЦ МП відмовили брати панахиду за загиблого сина, бо він мовляв «братовбивця».

“Я прийшла панахиду занести, а вони кажуть, то він же братовбивця. Я кажу: “Та ж він Батьківщину захищав…”, а мені відповідають: “Та ні, він людей вбивав”. Мене таксист тоді, як побачив мій стан, повіз до української церкви Іоанна Хрестителя. Тут мене стали обнімати, пригорнули. Хоча з тієї церкви МП почали казати, що я брешу. Бога в серці не мають – так обманювати. А я сина до кінця буду захищати, поки сили стане. Бо він не вбивця, він герой”, — розповідає Валентина Лисенко.

Після цього кричущого випадку громада Благовіщенської Української православної церкви в м. Лохвиця на зборах 4 червня 2023 року проголосувала за зміну підпорядкування і за вхід до складу Православної церкви України.

Однак, справа й досі не зсунулася. Нову громаду навіть не зареєстрували.

Журналісти “Укрінформ” поїхали в Лохвицю звʼязувати, чому після гучного приєднання до ПЦУ громади Благовіщенської церкви УПЦ «МП» її два місяці не реєструють.

В розмові з журналістами місцеві стверджують, що навіть після рішення про приєднання, група вірян, яка ідентифікує себе лише з МП, Благовіщенський храм залишати відмовилася, рішення більшості вони не визнають. А ті, хто прагне духовної свободи, моляться у храмі на околиці Лохвиці.

“У 1990 році, ще коли був головою колгоспу, допомагав реставрувати церкву Благовіщенську, тоді вона була РПЦ, інших не було, а потім вона стала Моспатріархатом. Я багато допомагав церкві МП, я вкладав в неї. Вони зараз кажуть, ми, мовляв, є українською церквою, ми почали говорити українською мовою. Я кажу: а душа у вас — українська? А віра у вас у нашу країну, нашу армію, нашу перемогу є? Ми пам’ятаємо, як Онуфрій не встав у Верховній Раді, коли поминали загиблих в Іловайському котлі. Ну ми ж всі бачимо, як Кирило щодня благословляє російську зброю. Більшість людей не хоче Московського патріархату”, — каже фермер Володимир Зінченко, який під час переходу був головуючим на зборах

В коментарі “Укрінформ” у минулому відомий столичний журналіст, який займався кримінальними розслідуваннями і добре дослідив процедури та порядок переходів до ПЦУ Гліб Плескач заявив, що вже другий місяць їхні документи «маринуються» в обласній адміністрації, хоча збори були проведені зразково, із дотриманням всієї процедури та фіксацією на відеокамери.

“Вже на етапі завірення підписів після голосування нам місцеві нотаріуси відмовилися це реєструвати. Мер містечка казав нашому фермеру, героїчній людині, який в часи війни взяв найактивнішу участь у створенні тероборони, що, мовляв, готовий закластися на ящик кон’яку, що вас, як нову громаду, не зареєструють в ОДА. Вже два місяці минуло, справа не зсунулася. А я хочу не лише оформити громаду, а й показати Полтавщині, що це все можливо”, — каже Плескач.

Також Плескач розповів, що в минулому до міста часто приїздив уродженець Лохвиці бізнесмен Микола Ведмідь, який привозив з собою Кобзона та возив місцевих чиновників до Москви. А тепер, по словам Плескача, Ведмідь погрожує учасникам зборів про перехід.

“Віряни — моспатріархатівці» почали спротив рішенню. Вони почали писати листи — обурення в Полтавську ОДА. Під листом, який висловлював рішучу незгоду поставили свої підписи і емігранти, і мертві, і живі, і ненароджені, в кращих традиціях спочилої Партії Регіонів. А вищезгаданий «благодійник» Ведмідь почав погрожувати учасникам зборів про перехід. Просто уявіть: який щирий сеанс самовикриття, коли «благодійник», який привозив до храму Кобзона, дзвонить нам, нашим громадянам і загрожує, вимагаючи не приєднувати громаду до ПЦУ?”, — говорить Плескач.

В свою чергу, керівник Департаменту культури Полтавської ОДА Ірина Удовіченко в розмові з журналістами заявила, що затримка була викликана листами лохвинчан, прихильників МП, тому вони мусили перевірити всі обставини, однак, чиновниця запевнила, що громада буде зареєстрована.

На світлині “Укрінформу”: Благовіщенський храм зсередини, де досі є громада УПЦ начебто не МП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *