Арена

Чорнобильською АЕС більше не керують з Москви

6 липня Чорнобильська АЕС отримала підтвердження про офіційний перехід до паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій.

“До цього – з моменту заснування організації у 1989 році – ЧАЕС була афілійована до московського регіонального центру”, – зазначає пресслужба організації.

Всесвітня організація операторів атомних електростанцій була створена після аварії на ЧАЕС. Головною місією організації є максимальне підвищення безпеки і надійності атомних станцій по всьому світу.

“Для нас членство у ВАО є важливим перш за все тому, що дає можливість взаємної підтримки, обміну інформацією та використання позитивного досвіду інших АЕС світу”, – прокоментувала подію заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва та інформації ЧАЕС Валентина Одиниця.

ВАО АЕС має кілька регіональних центрів: Атланта (США), Токіо (Японія), Париж (Франція) та Москва (РФ), а головний офіс розташований у Лондоні (Велика Британія). Принцип приналежності членів до регіональних центрів здебільшого географічний. ЧАЕС географічно належала до регіону роботи Московського центру так само, як і атомні станції Литви, Болгарії, Вірменії, Угорщини та Чехії та інших країн.

Після початку повномасштабного вторгнення московський центр ВАО АЕС не випустив жодної заяви із засудженням російського ядерного тероризму на території України. Це стало фінальним аргументом для того, щоб звернутися у штаб-квартиру ВАО АЕС у Лондоні та вимагати остаточного розірвання зв’язків з московським центром та переходу до Паризького.

Також зазначається, що ЧАЕС і надалі продовжуватиме членство у ВАО АЕС, буде брати участь в експертних обмінах, ділитиметься та перейматиме досвід у рамках організації.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *