Візії

Що таке циркулярна модель економіки?

Уряд України декларує активну працю над трансформацією національної економіки в напрямку вуглецево-нейтрального розвитку та переходу до циркулярної моделі.

Про це заявив представник нашої держави на нещодавній 69-ій сесії Європейської економічної комісії ООН.

Шлях до циркулярної економіки вже почали багато країн світу. Для нас важливо, що в Європейському Союзі ухвалено План дій з циркулярної економіки. А в рамцях Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наша країна взяла зобов’язання щодо гармонізації національного законодавства з європейським.

Це сприяло тому, що в 2017 році було ухвалено Національну стратегію поводження з відходами, яка передбачає, зокрема, запровадження принципів циркулярної економіки.

У циркулярній моделі використані матеріали та відходи знову стають сировиною для економіки. Це вирішує проблеми дефіциту природних ресурсів, високих цін на сировину і знижує залежність від імпортованих матеріалів.

Європейський Союз, будучи потужним виробником та експортером високотехнологічної продукції (найбільші прибутки від експорту в ЄС забезпечуються високо та середньотехнологічними секторами, серед яких машинобудування, хімічна та фармацевтична галузі, авіакосмічна промисловість, харчопереробний комплекс), дотримується курсу на стимулювання промислових інновацій, а також розбудову циркулярної економіки на засадах сталого розвитку.

На практиці перехід до циркулярної економіки — тривалий і трудомісткий процес. За даними звіту The Circularity Gap, який щорічно презентують на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, лише 9% матеріалів у світовій економіці використовується повторно.

Однак багато бізнесів вже включилися в трансформацію економічної моделі.

Досвід компанії NIKE. Виробник спортивного взуття Nike майже 30 років тому запустив ініціативу Nike Grind. Старі кросівки, зібрані по всьому світу, використовували як матеріал для виготовлення покриття для спортивних майданчиків. З моменту запуску близько 28 млн пар взуття були перероблені в поверхні для спортмайданчиків.

Досвід компанії DELL. Через швидке старіння електроніки в світі стрімко поширюються відходи цифрового обладнання. Як наслідок, у 2014-му на звалищах виявилося 42 млн тонн «електронного сміття». Dell однією з перших вирішила внести циркулярний процес у виробництво. Наприкінці 2015 року компанія заявила, що розширить замкнений цикл переробки пластику і поставить вуглецеві фільтри на низку продуктів. У корпоративному плані Dell до 2022 року встановлено дві мети, пов’язані зі скороченням «е-сміття»: використати 250 тис. тонн матеріалів і переробити 1 млн. тонн сміття.

Досвід компанії LEVIS. Щороку близько 2,5 млн. тонн одягу, взуття та текстилю, вироблених цією компанією, потрапляє на звалища в США. Щоб виправити таку статистику, Levi’s працює над коротко- і довгостроковими проєктами циркулярної економіки. Кожен магазин компанії приймає старий одяг і взуття будь-якого бренду, які компанія потім переробляє спільно зі своїми партнерами. Зібрані речі перетворюються на ізоляційний матеріал для будівель і нові волокна для одягу. Levi’s також сподівається налагодити переробку своїх старих джинсів у нові.

Досвід компанії TIMBERLAND. Timberland і виробник та дистриб’ютор шин Omni United об’єдналися, щоб випускати лінію шин, які можуть бути перетворені в підошву для взуття до кінця терміну їх служби. Взуттєва і шинна індустрії є найбільшими споживачами необробленого каучуку. Тому такий тандем гарантує, що кількість шин, які будуть спалені, значно зменшиться. Зношені шини Timberland Tires повертають продавцям, коли споживачі знайшли їм заміну. Відпрацьовані покришки відправляються на фабрику, де з них роблять гумову крихту, після чого перетворюють на листову гуму і пересилають Timberland. Там отриману сировину змішують зі складом для підошви.

Досвід компанії CARLSBERG. Група Carlsberg розпочала співпрацю з данською компанією ecoXpac, Innovation Fund Denmark і Технічним університетом Данії, щоб розробити повністю здатну біологічно руйнуватися пляшку для пива з деревного волокна. Кінцева мета – повністю ліквідувати відходи шляхом створення екологічних продуктів і збільшення частки циркулярної економіки.

В Україні також зустрічаються нечисленні (але вони є!) приклади ефективного використання ресурсів у виробничому процесі. Наприклад, компанія «Миронівський хлібопродукт» будує біогазові комплекси для переробки відходів птахофабрик й отримання енергії.

Концерн «Оболонь» реалізує агрокомпаніям побічні продукти пивного виробництва, які стають кормом для тварин. А в мережі супермаркетів «Сільпо» встановлюють спеціальні баки рекуперації тепла від холодильного обладнання для забезпечення потреби в гарячому водопостачанні.

Ігор Шаров, політик

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *