Політвернісаж

Журналісти поставили жирну пляму на репутації суддів, які визнали незаконною приватизацію “Приватбанку”

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Ігор Качур та в.о. голови суду Володимир Келеберда, які у квітні визнали націоналізацію “Приватбанку” незаконною, не внесли у декларації будинки та квартири, якими регулярно користуються. Про це йдеться у сюжеті Марини Ансіфорової для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Журналісти зафіксували, що Качур щоранку виїжджає на роботу із заміського будинку у селі Іванковичі, користування яким він не зазначив у своїй декларації. Земельна ділянка, на якій розташований будинок, належить батькові судді Анатолію Качуру. За словами батька, будував маєток саме він, а не його син – суддя. Однак проживає у маєтку, на території якого розташовані штучні ставки, гостьовий будинок, будка охорони та власна капличка, саме служитель Феміди.

Окрім цього, у власності родини судді щонайменше 8 квартир у Печерському районі столиці: 4 з них придбані до початку роботи Качура у Окружному адмінсуді Києва, ще 4 — уже під час суддівства. Серед них — 3 квартири у житловому комплексі “Бульвар Фонтанів”, ціни на які стартують від 3, 5 млн грн.

На них, за словами Качура-старшого, заробив теж він – нібито завдяки “лобізму законопроектів” в часи роботи у Верховній Раді та Кабінеті міністрів.

У відповіді на журналістський запит ідеться про те, що в період з 1992 до 2000 роки посадовий оклад Качура у Кабінеті міністрів становив від 6910 карбованців до 330 гривень. Приблизно стільки ж він отримував на різних посадах у Секретаріаті Верховної Ради з 2000 до 2005 року.

Окрім цього, журналісти виявили, що після початку роботи в Окружному адмінсуді Києва родина помічниці судді Качура Олександра Панченко купила дві квартири у Києві. В останній публічно доступній електронній декларації Панченко пояснення походження цих активів відсутні. Сама помічниця судді також відмовилася пояснити це журналістам.

Інший суддя з трійки у справі щодо “Приватбанку” — Володимир Келеберда — не вказав у декларації заміський будинок у селищі Літки. Будинок знаходиться у власності екс-дружини судді Олени Келеберди. Попри розлучення, пара, за словами консьєржів, продовжує спільно мешкати в київській квартирі. Також журналісти зафіксували, як Келеберда у домашньому одязі ходить біля будинку своєї колишньої дружини. За словами судді, приїжджає він туди до своїх дітей.

У 2013-2015-х роках ділянки тут отримала екс-дружина судді та його матір Марія Келеберда. Попри розлучення, у липні 2019-го року, поруч із ділянками екс-дружини судді отримав ділянку і брат судді Сергій Келеберда.

Нагадаємо, у квітні 2019-го, після опрацювання майже 98% виборчих протоколів у першому турі виборів, Окружний адміністративний суд Києва проанонсував дебати у справі щодо націоналізації “Приватбанку”.

18 квітня трійка суддів визнала націоналізацію банку незаконною. 13 червня Національний банк подав скаргу до Вищої ради правосуддя на суддів Окружного адмінсуду, мотивуючи її тим, що судді “розтягнули” розгляд справи на 22 місяці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *