Політвернісаж

Зеленський поширив дезінформацію – офіційна реакція РГК НАБУ

Президент України Володимир Зеленський закликав громадян повідомляти про всі факти корупції на гарячу лінію Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Із відповідним закликом він звернувся до українців через записаний і розміщений у соціальній мережі Фейсбук відеоролик.

“Давайте щодня робити маленькі кроки назустріч іншій ментальності. Якщо від вас вимагають хабар, пропонують відкат чи будь-яку іншу корупційну схему, будь ласка, не мовчіть. Не потрібно писати у соцмережах «все пропало, ці – такі самі, як ті, Зеленський поставив своїх «рєшал». Ні. Ось телефон, це гаряча лінія НАБУ. Дзвоніть і повідомляйте”, – заявив Зеленський.

У Раді громадського контролю НАБУ після поширеного відеоролика закликали президента Володимира Зеленського не поширювати дезінформацію про повноваження» бюро:

“Національне антикорупційне бюро України не розслідує усі корупційні злочини.

Детективи Бюро займаються кримінальними корупційними правопорушеннями, вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці.

Через хибну інформацію про повноваження Бюро, гаряча лінія НАБУ буде перевантажена дзвінками щодо порушень, які не є підслідними органу.

Такі дії очільника держави можуть призвести до дестабілізації роботи Бюро та викликати шквал негативу населення. Більшість громадян не є спеціалістами у Кримінальному процесуальному кодексі України і цілком довіряють словам Президента. А отже, громадяни вимагатимуть від органу розслідування справ, які йому не підслідні.

Закликаємо Президента розтлумачити сферу відповідальності НАБУ та вказати, що з приводу корупційних злочинів, які не входять до компетенції НАБУ, треба звертатися до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

Якщо Президент хоче допомогти правоохоронним органам у боротьбі з корупцією, пропонуємо йому розглянути питання універсальної гарячої лінії для повідомлень про корупційні правопорушення”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *